clanak False

Izložba Bogdan Bogdanović - Misli i snovi

18.06.2019.
Danas je u Muzeju suvremene umjetnosti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio izložbu Bogdana Bogdanovića Misli i snovi, u povodu 9. godišnjice umjetnikove smrti.

„Kao zagrebački gradonačelnik poklanjam se univerzalnoj osobnosti nekadašnjeg beogradskog gradonačelnika, jer je tijekom obnašanja svog gradonačelničkog mandata u svome rodnome gradu, baš kao i tijekom cijeloga života, bio na ponos svojoj sredini i domovini,“ rekao je dodavši kako su karijera i životna sudbina Bogdana Bogdanovića imali odjeka u Zagrebu.

„Radosni smo što dio njegovoga bečkog opusa svoj dom nalazi u našem Zagrebu,“ istaknuo je napomenuvši kako eksponati pokazuju da je Bogdanović nadišao svoje vrijeme te da je bio umjetnik usmjeren na budućnost.

„Donacija koju Grad i njegova kulturna javnost primaju s osobitom zahvalnošću je velik dar i posve sam uvjeren da je ona Bogdanovićevo priznanje Zagrebu kao gradu otvorenu univerzalnim civilizacijskim vrijednostima,“ zaključio je gradonačelnik zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji zagrebačkog postava.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i autorica izložbe Nataša Jovičić objasnila je kako je izložba strukturirana u četiri dijela, a posjetitelji će moći vidjeti dva predpisma pisama Slobodanu Miloševiću koji predstavljaju lingvističku i filozofsku kritiku Miloševićeve sjednice Centralnog komiteta iz 1987. godine, zatim zapise koji predstavljaju autorov život nakon pisma, memorabilije i sedam crteža jasenovačkog Cvijeta, koji su za izložbu posuđeni iz Spomen-područja Jasenovac. „Nema veće časti od toga što je donaciju Bogdana Bogdanovića – intelektualca, antifašista, umjetnika, filozofa, pjesnika i književnika, zahvaljujući gradonačelniku Bandiću, dobio upravo grad Zagreb.“

Ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić naglasila je kako je Bogdan Bogdanović bio iznimno uspješan arhitekt, urbanist, književnik, mislilac, te autor vrlo vrijednih spomenika antifašističkoj borbi u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. „Ovaj arhiv kojeg smo primili bio je zatečen u njegovom stanu u Beču, gdje je živio u egzilu, a značajan je jer sadrži njegove zapise, crteže, dokumentaciju, te literaturu koju je čitao, a sve to omogućuje uvid u vrlo kompleksnu i zanimljivu umjetničku ličnost,“ kazala je istaknuvši kako će izložba biti otvorena desetak dana te će biti ponovljena i krajem godine.

Izložba predstavlja umjetnika kroz njegov manje poznat opus kao pisca, filozofa, nadrealista i političkog disidenta, a djela su donacija Arhiva Bogdana Bogdanovića, odnosno Anice i Mafreda Matzke i Borisa Podrecca iz Beča, Gradu Zagrebu.

Gradske vijesti - 2019.