clanak False

JAVNOZDRAVSTVENA KAMPANJA "DJELUJ SADA"

19.04.2017.

Poštovani,

Ljeto je i vjerojatno se veselite izlaganju tijela suncu?
Prije nego što to učinite svakako se informirajte i prilagodite svoje ponašanje djelovanju štetnih ultravioletnih sunčevih zraka. Preuzmite odgovornost za svoje zdravlje i za zdravlje svoje djece.

Procjenjuje se da se svake godine diljem svijeta pojavi oko 132.000 slučaja malignih melanoma i više od dva milijuna slučajeva drugih vrsta malignih oboljenja kože. Najveći broj pripisuje se prekomjernom izlaganju kože štetnom ultraljubičastom zračenju (UV-zračenju).


Pojave trajnog oštećenja kože, dugoročne promjene na koži ( sunčane mrlje, prerano starenje kože, povećanje rizika od raka kože), mogu se smanjiti i svesti na zdravstveno prihvatljivu razinu pravilnim ponašanjem i odgovarajućom zaštitom (zaštitne kreme, zaštitna odjeća, izbjegavanje direktnog izlaganja suncu u vremenu od 10.00-16.00 sati , više možete pročitati na www.zagreb.hr).

Slijedom navedenoga,

Gradski ured za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba u suradnji s Klinikom za tumore i Klinikom za dermatologiju Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice”, Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom te Zagrebačkom ligom protiv raka, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj već petu godinu zaredom, organizira javnozdravstvenu kampanju „Djeluj sada“. Po prvi puta ove godine akciju je podržala i Klinika za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb s jednom ambulantom u kojoj će primati pacijente na preglede bez uputnice.

Cilj kampanje je upozoriti građane Grada Zagreba s rizicima prekomjerne izloženosti UV zračenju upozoravajući ih da preuzmu odgovornost prema svom zdravlju i zdravlju svoje djece.
Jedna od aktivnosti kampanje je i organizirani besplatni pregledi madeža (bez uputnice uz prethodnu najavu), a u cilju ranog otkrivanja melanoma.
Pozivamo i Vas da se odazovete besplatnim pregledima madeža

  • Na preglede madeža možete se naručiti (bez uputnice uz prethodnu najavu na tel Zagrebačke lige za borbu protiv raka (tel: 3775584) od 04. do 08. lipnja 2012. u vremenu od 9-13 sati.
  • Pregledi će se obavljati u vremenu od: 11-15. lipnja 2012, na lokacijam Klinika za tumore, Ilica 197, u vremenu od 14.00-16.00 sati, Klinika za dermatologiju KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska cesta 29 u vremenu od 11.00 sati do 15.00 sati i Klinika za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb, Šalata 4, u vremenu od 11.00 sati do 15.00 sati.

Djeluj sada letak

Melanom letak

Upute za vručine

Upute za starije osobe