clanak False

ZAŠTITA REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA MLADIH

19.04.2017.

ZAŠTITA REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA MLADIH

Stručni skup

18. prosinca 2012.

 

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je prva radionica u sklopu projekta „Zaštita reproduktivnog zdravlja mladih“. Projekt su zajednički organizirali Gradski ured za zdravstvo i branitelje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje.  Edukacija je namijenjena učiteljima i nastavnicima biologije i stručnim suradnicima osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba kako bi ih se motiviralo na aktivniju ulogu u zaštiti i unaprijeđenju reproduktivnog zdravlja učenika. Ciljevi projekta su podizanje svijesti djelatnika škole o važnosti zaštite reproduktivnog zdravlja učenika uključujući cijepljenje učenica s HPV cjepivom, unaprijeđivanje partnerskog odnosa djelatnika škole-roditelja-učenika-školskih liječnika i razvijanje zajedničkog postupnika na relaciji škola-školska ambulanta-obitelj.

                Nazočne je u ime Grada Zagreba pozdravila Lidija Novak Hrastić, dr.med., pomoćnica Pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje koja je naglasila kako Grad Zagreb ispunjava svoju zakonsku obvezu i brine za zdravlja svih svojih građana. Ovakve i slične edukacije provode se u Zagrebu i prije uvođenja zdravstvenog odgoja u naše škole, a osim edukacije i informiranja Grad Zagreb provodi i akciju besplatnog cijepljenja protiv humanog papiloma virusa. Dr. Novak Hrastić pozvala je nazočne stručne djelatnike škola da zajedno učinimo sve kako bi odaziv na cijepljenje bio veći nego do sada i kako bi se smanjio broj oboljelih i umrlih žena od raka vrata maternice u Hrvatskoj.

Iz predavanja koja su uslijedila a koje su održale prof. dr. sc. Adrinaa Vince, dr. med, Tatjana Nemeth Blažić, dr. med, Iva Pejnović Franelić, dr. med, prof.dr.sc. Marina Kuzma, dr. med i prof dr.sc. Aleksandar Štulhofer, sudionici su čuli kako je očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih bitan čimbenik ne samo njihovog osobnog zdravlja već i napretka čitavog društva. Neoprezno i neodgovorno seksualno ponašanje u adolescenciji može imati neposredne, ali i dugoročne posljedice. Rizični čimbenici koji mogu pridonositi razvoju komplikacija su rani početak seksualnog života, veći broj partnera te neuporaba kondoma.

                U Hrvatskoj godišnje oko 370 žena oboli od raka vrata maternice, a umre ih više od 100. Rak vrata maternice je jedini oblik raka koji ima predstadije koji se mogu otkriti i liječiti prije nego se rak razvije. Danas niti jedna žena ne bi smjela umrijeti zbog raka vrata maternice.

                Uz opće mjere zaštite reproduktivnog zdravlja i prevencije spolno-prenosivih infekcija (odgađanje prvog spolnog odnosa u kasniju dob, vjernost u partnerskim odnosima, redovita i pravila uporaba kondoma, što manji broj partnera) specifične mjere prevencije obuhvaćaju edukaciju, osiguranje odgovarajućih zdravstvenih službi i cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom i virusom hepatitisa B. U Hrvatskoj je obvezno cijepljenje novorođenčadi protiv virusa hepatitisa B. Cijepljenje protiv HPV infekcije uključeno je kao preporučeno cijepljenje u „B programu“ cijepljenja Republike Hrvatske koji donosi Ministar zdravlja.

                Preporuke proizašle iz istraživanja naglašavaju važnost što atraktivnijeg pristupa edukaciji o HPV-u uporabom suvremene tehnologije te organizacija cijepljenja kroz školski sustav. Cijepljenje se ne smije promatrati kao izolirana aktivnost, već kao dio cjelovitog preventivnog pristupa. Prevencija ne smije biti usmjerena isključivo na sprječavanje spolno prenosivih bolesti i/ili neželjene trudnoće, već na usvajanje općenito odgovornog seksualnog ponašanja koje će u životu mladih omogućiti ostvarenje željenog roditeljstva i izbjegavanje neželjenih posljedica rizičnih ponašanja kao otežano zanošenje ili zloćudne bolesti.

Najdjelotvornije mjere u sprječavanju HPV infekcije su pravovaljana informiranost, odgoj u obitelji, spolni odgoj u školi, poticanje na odgovorno spolno ponašanje i redoviti preventivni/ginekološki/dermatovenerološki pregledi.

            

(fotografije ustupio Medix)