clanak False

KBC-U Zagreb doniran aparat za limfnu drenažu

31.10.2019.
Klinici za onkologiju KBC-a Zagreb doniran je drugi aparata za limfnu drenažu. Grad Zagreb podržao je inicijativu Udruge P.I.N.K. life, te su u Proračunu Grada za nabavu uređaja za limfnu drenažu osigurana  sredstva u iznosu od 32.312,00 kuna.
Nakon donacije KB Dubrava, ovo je drugi aparat koji je nabavljen iz Proračuna Grada Zagreba za potrebe liječenja oboljelih.

Na primopredaji aparata izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević i predsjednica Udruge P.I.N.K life Nives Moric uručile su aparat pročelnici Poliklinike Klinike za onkologiju, prim. dr. sc. Pauli Podolski te prim. dr. sc. Milivoj Novaku, pomoćniku ravnatelja KBC-a, koji se zahvalio na donaciji Gradu Zagrebu i Udruzi.
 
Mirela Šentija Knežević, zahvalila se u ime Gradonačelnika vodstvu bolnice te svim djelatnicima koji rješavaju široki spektar zdravstvenih problema. Klinički bolnički centar Zagreb je najveća zdravstvena ustanova u Republici Hrvatskoj koja u svakodnevnom radu osigurava temeljnu skrb i visoko sofisticirane medicinske postupke korisnicima zdravstvenih usluga iz grada Zagreba, čitave Hrvatske i inozemstva, a na dobrobit naših sugrađana. Istaknula je kako su Grad Zagreb i Gradonačelnik posebno osjetljivi prema svim skupinama oboljelih, posebno oboljelih od malignih bolesti.
 
Budući je rak dojke najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu, a gotovo polovica žena koje obole od raka dojke razvije metastatsku bolest, nadamo se da će ovaj uređaj koji smo donirali KBC Zagreb biti izuzetno koristan na opću dobrobit zdravlja korisnica te prevencije komplikacija nakon operacije i u fazi liječenja, istaknula je Šentija Knežević.
 
Izrazito smo ponosni što ovom primopredajom zatvaramo niz akcija koje smo u mjesecu prevencije organizirali u suradnji sa Gradom Zagrebom. Ovo je drugi aparat za limfnu drenažu koji doniramo KBC-u Zagreb, a sveukupno osmi aparat za koji smo do sada osigurali sredstva. Uvijek smo posebno sretne kad svojim radom možemo pomoći bolnicama i na taj način pripomoći pacijenticama koje se bore s rakom dojke i drugim zločudnim bolestima”, objasnila je Nives Moric, predsjednica Udruge P.I.N.K. life.
 
Danas u Hrvatskoj od te vrste raka oboli gotovo 2.700 žena godišnje, što predstavlja veliki porast u odnosu na 2000. godinu, kada je ta brojka iznosila oko 2000 žena godišnje. Limfna drenaža iznimno je važna u procesu rehabilitacije oboljelih jer pozitivno djeluje na organizam, s obzirom na to da limfa prenosi hranjive tvari i kisik iz krvi do stanica.
 

Gradske vijesti - 2019.