clanak False

Konferencija Muslimanske zajednice u Europi prava i obveze

15.01.2019.

Konferencija Muslimanske zajednice u Europi – prava i obveze

(www.zagreb.hr/HINA) Jutros je u Islamskome centru Zagreb otvorena dvodnevna konferencija Muslimanske zajednice u Europi na kojoj sudjeluju predstavnici 25 zemalja Europe i Balkana, zajedno s gostima iz islamskog svijeta.

Muslimani u Europi – prava i obveze je tema konferencije koju je organizirao Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj te Svjetske asocijacije muslimanskih zajednica.

Osim zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prisutnima su se obratili muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa u Vladi Republike Hrvatske, Muamer Zukorlić, muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Mohammed Beshary, glavni tajnik Svjetskog vijeća muslimanskih zajednica.

Gradonačelnik Bandić je istaknuo da Grad Zagreb i Republika Hrvatska njeguju iznimno dobre odnose s islamskom zajednicom te da su muslimani u Zagrebu i u Hrvatskoj poštovan i itekako važan vjerski i kulturni entitet. Islam i muslimani u Europi nisu ni gosti ni pridošlice. Oni, dakle, nisu od nekamo došli da bi ikamo otišli. Naprotiv, oni su njezin gradbeni dio i to s povijesnom, tradicijskom, etičkom, duhovnom i empirijskom svrhom i smislom, zaključio je gradonačelnik.

Islamska zajednica u Hrvatskoj godinama dokazuje da može biti model za rješavanje muslimanskog pitanja u Europi, ali i model za rješavanje pitanja kršćanskih manjina u islamskome svijetu. Na tome tragu smo danas okupili 25 europskih zemalja kako bismo s njima  podijelili vlastita pozitivna iskustva i kako bismo poslali poruku da svi oni koji žele doprinositi društvu, doprinose islamu kao religiji te da trebaju preuzeti određena iskustva koja su u Hrvatskoj potvrđena institucionalnim radom Islamske zajednice tijekom 103 godine koliko egzistira na ovim prostorima, kazao je muftija Hasanović.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ujedno i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama je kazao da je jako važno da se Konferencija o položaju muslimana u Europi održava upravo u Hrvatskoj.

Hrvatska je dobro mjesto za življenje i to za sve društvene skupine jer se u njoj žive temeljne ustavne vrijednosti  –  sloboda savjesti i vjeroispovijesti, naglasio je ministar Bošnjaković.

Gradske vijesti - 2019.