clanak False

Konferencija za novinare: Paušalni porez po krevetu na području grada Zagreba

24.01.2019.
Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić održala je u zgradi Gradske skupštine konferenciju za novinare na temu: paušalni porez po krevetu na području grada Zagreba.

Zakonom o porezu na dohodak, članak 57, stavak 3 propisano je tijelima lokalne samouprave da donesu odluku kojom propisuju visinu paušalnog poreza po krevetu, a koji ne može biti manji od 150 i veći od 1500 kuna, istaknula je zamjenica Majić. Pravilnikom o oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu koji donosi resorni ministar, određeno je da se područja odnosno naselja oko kojih se odvija turistička djelatnost dijeli na četiri razreda tzv. A, B, C, i D, dodala je zamjenica

U donošenju odluke Grada Zagreba vodili smo računa o odredbama GUP-a i prostornih planova GZ-a. Za razliku od nekih gradova u Republici Hrvatskoj, Grad Zagreb ostaje  na istoj razini paušalnog oporezivanja u iznosu od 150 do 300 kuna. Smatramo da su privatni iznajmljivači važan segment gospodarstva te ih ne smijemo dodatno oporezivati, rekla je zamjenica. Želimo da Zagreb postane cjelogodišnja destinacija za brojne turiste. Stoga ćemo nastaviti ulagati u kvalitetu ponude i usluga te nastojati da se boravak turista u Zagrebu produži na više od četiri dana kao što je do sada bilo uobičajeno.  Turistička ponuda sastoji se od mnogo segmenata među kojima su infrastruktura, kulturni i sportski objekti, različiti inventi te smještajni kapaciteti među kojima su od izuzetne važnosti upravo privatni iznajmljivači. U Zagrebu je ukupno 6910 ležaja u privatnim objektima.

Zakon iznimno dopušta da se podjela radi i po ulicama što je dobar čimbenik za neke gradove kao što su  Dubrovnik, Zagreb i Split, stoga ćemo napraviti dubinsku analizu unutar radne skupine sastavljene  od resornih ureda, ali imajući na umu da apsolutno promičemo privatno  poduzetništvo i da smanjujemo  porezna opterećenja gdje je god moguće, zaključila je zamjenica Majić.

Konferenciji su prisustvovale i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za financije Danijela Juroš Pečnik i pročelnica Stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić.
 

Gradske vijesti - 2019.