clanak False

Mladi informatičari kod gradonačelnika

10.09.2019.
Danas je u zgradi Gradske uprave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima primio mlade hrvatske informatičare – učenike XV. Gimnazije. Zagrebački srednjoškolci su osvajači zlatne i dviju srebrnih medalja na 26. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi CEOI 2019. što se u srpnju održala u Bratislavi.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić je rekao da su osvojenim medaljama informatičari potvrdili koliko su sjajni i uspješni hrvatski i zagrebački učenici jer redovito pobjeđuju i osvajaju medalje na brojnim natjecanjima. Ovo je bila prilika da se učenicima, ravnateljici, njihovim mentorima i predstavnicima Hrvatskog saveza informatičara oda priznanje i pruži potpora kako bi i ubuduće tako nastavili, a Grad Zagreb će im, u okviru svojih zadaća i ovlasti, i nadalje biti velika podrška, istaknuo je.
Od 8 učenika, 7 je iz Zagreba te su svi nagrađeni našom, od ove godine ustanovljenom, nagradom „Profesor Baltazar.“ Neka XV. Gimnazija bude uzor svima!, dodao je.

Nastavnik informatike iz XV. Gimnazije i voditelj natjecateljskih timova Nikola Dmitrović je napomenuo da su njegovi učenici ove godine ostvarili vrhunske rezultate te da su se svi „okitili“ medaljama. Ovaj uspjeh je rezultat sinergije Hrvatskog saveza informatičara, XV. Gimnazije, Grada Zagreba, mentora i svih učenika koji su vrijedno radili, kazao je.

Pripreme traju kroz cijelu godinu te se stalno radi, posebno uoči natjecanja, a tu nam pomažu naši mentori koji su također bivši natjecatelji, istaknuo je informatičar Krešimir Nežmah. Potom objasnio da se na natjecanju rješavaju autorski zadatci s nikad viđenim problemima gdje se kombinira više vrsta algoritama i pokazuju različita matematička znanja, a najvažnije je baš u tome trenutku biti kreativan i inspiriran.

Gradske vijesti - 2019.