clanak False

Nacionalni dan ambliopije: Svi četverogodišnjaci na pregled vida

11.09.2017.
Hina/zagreb.hr - Slabovidnost, odnosno ambliopija, kod djece je izlječiva u više od 90 posto slučajeva ako se rano otkrije i liječi, pa je važno da se roditelji i djeca odazovu na prvi pregled vida koji se preporučuje s navršene četiri godine, istaknuto je u ponedjeljak na obilježavanju Nacionalnog dana ambliopije u organizaciji Ministarstva zdravstva i Kliničke bolnice Sveti Duh, ujedno Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam.

U Hrvatskoj je od lipnja 2015. godine uveden obvezni probir djece na ambliopiju, a od siječnja 2016. Hrvatska ima i Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti, kao prva zemlja u svijetu. Ove godine od 1. lipnja započeo je s radom nacionalni registar oboljelih.

Izliječenje u čak 90 posto slučajeva

"Prevalencija ambliopije je oko 8 posto, što znači da se ona javlja kod oko 3200 od oko 40.000 novorođene djece godišnje. Nacionalnom programom je djeci pružena mogućnost, ako se slabovidnost otkrije na probirnom testu, izlječenja do sedme godine u čak 90 posto slučajeva, dok kod ostalih 10 posto možemo značajno pomoći", rekao je pročelnik Klinike za očne bolesti i ravnatelj Svetog Duha Mladen Bušić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio je kako će zahvaljujući Nacionalnom programu sva djeca s ambliopijom biti registrirana i liječena, a većina će biti izliječena te će imati normalan vid cijeli život.

Provjera vida odvija se tako da trogodišnjaci na redovitom sistematskom pregledu kod pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dobiju uputnicu za oftalmološki pregled, koji s navršene četiri godine mogu obaviti kod bilo kojeg oftalmologa. Na oftalmološkom pregledu provjerava se vidna oštrina, a dijete se, ovisno o nalazu, dalje dijagnostički i terapijski zbrinjava.

„Ovaj projekt potvrđuje da je sinergija institucija lokalne i nacionalne razine kroz sustav javnog zdravstva siguran put za unapređenje zaštite zdravlja djece, a današnje predstavljanje prvog Nacionalnog registra slabovidnosti u svijetu dodatno će doprinijeti unapređenju zaštite zdravlja, kako djece tako i svih građana Zagreba i Hrvatske“, rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. Dodala je kako će Grad i dalje podupirati ovaj javnozdravstveni projekt.

Bušić kaže kako će trebati godina dana da se vidi kako radi nacionalni registar i dobiju točni podaci o odazivu. "Standardizacija prikupljanja podataka nudi mogućnost standardizacije liječenja i otkrivanja eventualnih problema u provedbi programa, koje ćemo otklanjati", kazao je Bušić.

Ambliopija utvrđena kod osam posto djece

Nacionalni program probira izrastao je iz projekta "Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba", u sklopu kojeg je od 2011. do 2014. godine u zagrebačkim vrtićima pregledano oko 16.000 četverogodišnjaka, a ambliopija je utvrđena kod 8 posto djece, rekao je Bušić.

Ambliopija se definira kao smanjenje ili gubitak dijela vidnih funkcija – vidne oštrine, percepcije kretanja, osjećaja dubine prostora, razlikovanja kontrasta, a bez prisutne vidljive bolesti oka. Najčešće je prisutna u jednom oku, a rizični čimbenici za nastanak u više od 90 posto slučajeva su izražene refraktivne greške i strabizam (škiljavost, bijeg oka).
Rano prepoznavanje i liječenje važno je uočiti i primijeniti prije polaska djeteta u prvi razred osnovne škole, jer sa sedam godina završava razvoj centra za vid.

Kako je ambliopija najčešće bolest jednog oka, djeca se u pravilu ne žale na smetnje vida. No, osobe s ambliopijom imaju slabije izražen dubinski vid, svijet se doima plošan, bez treće dimenzije. U školskoj dobi prepoznaje se kroz otežano čitanje, pa ambliopija mijenja samosvijest o sebi, ponašanje u školi i među prijateljima, te ograničava izbor zanimanja.

Gradske vijesti - 2017.