clanak False

Zagreb službeno postao Demenciji prijateljska zajednica

14.12.2017.
U zgradi Gradske uprave danas su potpisani Sporazum i Povelja između Grada Zagreba i Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, a kojima je Zagreb službeno postao Demenciji prijateljska zajednica i time se pridružio rastućem broju svjetskih metropola koje su već pokrenule taj proces.

Sporazum i Povelju je, u ime Grada, potpisala zamjenica gradonačelnika Olivera Majić. Ostali potpisnici su dopredsjednik inicijative Prijatelji demencije Hrvatska Tomislav Huić, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Ninoslav Mimica te voditelj inicijative Prijatelji demencije Hrvatska Tomislav Huić.

Grad Zagreb već duži niz godina podržava brojne projekte vezane za poboljšanje života osoba oboljelih od raznih oblika demencije, ali i njihovih obitelji, i ovo je bio logičan slijed nastavka suradnje, sa željom da doprinesemo boljem položaju osoba s demencijom, istaknula je zamjenica Majić.

Zagreb će potpisivanjem ovog sporazuma postati prvi grad u RH koji će dobiti titulu Demenciji prijateljske zajednice te će pristupiti izradi Akcijskog programa za unapređenje života osoba s demencijom. Riječ je o prvom programu takve vrste u RH, a Gradski ured za zdravstvo izradit će ga u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i uz pomoć Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest (HUAB).

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest pridružila se 2016. godine međunarodnoj inicijativi Prijatelji demencije koju je pokrenulo i vodi Alzheimer's Society iz Londona, vodeće britansko društvo za borbu protiv demencije.

Predsjednik HUAB, Ninoslav Mimica, je objasnio kako je Zagreb tek prvi od mnogih Gradova s kojima će se potpisati ovakva suradnja te da je cilj tog dugoročnog procesa unaprjeđenje i uvođenje novih rješenja, od zdravstvenih i socijalnih do urbanih, koja doprinose kvalitetnijem životu osoba s demencijom u svim dijelovima Hrvatske.

Ovo je jako važan dan za naše članove. Grad Zagreb je potpisivanjem ovog Sporazuma službeno postao partner svim oboljelima od ove bolesti, no moram naglasiti da je Grad i do sada nesebično pomagao ljudima s demencijom i njihovim obiteljima kroz našu Udrugu i kroz svoje programe, rekao je. 

Gradske vijesti - 2017.