clanak False

Najavljen 28. Zagrebački maraton

03.10.2019.
(Hina) - U nedjelju 13, listopada, u 10 sati, s Trga bana Josipa Jelačića više tisuća trkača će krenuti u 28. izdanje Zagrebačkog maratona, koje je u četvrtak najavljeno u prostorijama Zaklade Hrvatska kuća disanja u Zagrebu.

Uz maratonsku i polumaratonsku utrku, u programu 28. Zagrebačkog maratona je i utrka Garmin na 10 kilometara, koja će startati u 9 sati.

"Počeli smo prije 28 godina, kad je prvu utrku završilo manje od sto trkača, od toga samo četiri žene. Ove godine smo na oko 6200 prijavljenih trkača u tri utrke, od toga je gotovo polovica žena. Za grad Zagreb je fenomenalno što imamo preko 6000 prijavljenih, od toga 2000 stranaca iz 72 zemlje i sa svih šest kontinenata", istaknuo je predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza Marko Jakopović.

"Zagrebački maraton je jedna od najvećih sportskih priredbi grada Zagreba. Nadam se da ćemo sljedeće godine biti još bolji i veći", dodao je Jakopović.

Voditelj ureda Zagrebačkog maratona Boro Stipić govorio je o organizacijskoj složenosti ovog događaja.

"Naša arena se prostire od Črnomerca do Dubca i na toj trasi moramo osigurati uvjete da svi trkači tog dana daju svoj maksimum. I kad posložite sve na cesti, onda ste ovisni o nebu. Nadamo se da ćemo imati lijepo vrijeme i da će ova prekrasna priča završiti. Zagrebački maraton je ove godine hit u Europi i svijetu. Ostali smo iznenađeni brojem prijava, a posebno nas veseli preko 2000 uplaćenih startnina za državljane izvan Hrvatske", rekao je Stipić te potom iznio i neke podatke vezane uz ovogodišnju utrku:
"Trkači će u tri utrke istrčati preko 100.000 kilometara zagrebačkim cestama, popit će više od 20.000 bočica vode, pojest će više od 4.500 porcija graha i 3.000 kilograma voća, pretežno banana."

Organizatori maratona pozvali su Zagrepčane da izađu na ulice i podrže trkače te ih zamolili za razumijevanje i toleranciju zbog zatvaranja prometnica na dan održavanja utrke u razdoblju od 9 do 15.30 sati.
"Ako može jedan New York, jedan Boston ili Berlin, nadam se da možemo i mi osigurati uvjete da ovi ljudi istrče svoje najbolje utrke", napomenuo je Stipić.

"Zagreb želi biti uz bostonski i njujorški maraton. Ne smijemo zaostajati. Mi nismo mali i imamo visoko letvicu. Nemamo kompleksa da to ne napravimo", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te obećao 50 posto veće bonuse za one trkače koji ostvare iznimne rezultate, čime će mogućnost zarade za najuspješnije s dosadašnjih 6.000 eura narasti na 9.000.

Osim sportskog segmenta, na predstavljanju Zagrebačkog maratona poseban je naglasak stavljen i na humanitarni aspekt ovog događaja, koji će se ove godine održati 13. listopada, kad se obilježava Europski dan darivanja organa.

"Mogu s ponosom reći da će čak 15 pacijenata s transplatiranim plućima istrčati ovogodišnju utrku na 10 kilometara", rekla je Monika Gvardijan, predsjednica  Udruge INSPIRO te zahvalila svim trkačima koji su uz startninu uplatili i donaciju, a na taj je način prikupljeno više od 20.000 kuna koje će biti iskorištene za obogaćivanje pluća za transplatirane pacijente.

Trasa maratona i polumaratona je uobičajena, sa startom na Trgu bana Josipa Jelačića, Jurišićevom i Vlaškom ulicom, Maksimirskom cestom, Avenijom Dubrava do istočnog okreta u Dubcu, pa istim putem natrag do zapadnog okreta na križanju Ilice sa Selskom cestom. Polumaratonci će trčati jedan, a maratonci dva kruga. Utrka na 10 km će imati okret na križanju na kojem završava Maksimirska cesta, a započinje Avenija Dubrava.

Osim nedjeljnog programa, koji će biti obogaćen i sa četiri glazbena punkta duž staze, organizatori su predvidjeli i bogat subotnji program na Trgu bana Josipa Jelačića: dječje utrke sa startom od 10 sati, edukativne radionice za djecu i roditelje, veliki štrukla party te mnogo glazbenih sadržaja od 17 do 21 sat.   

Sve informacije možete naći na poveznici ZAGREBAČKI MARATON.

Gradske vijesti - 2019.