clanak False

Najavljen program Svjetskog mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti

19.09.2019.
U zgradi Gradske skupštine danas je održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen program obilježavanja Svjetskog mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti, u organizaciji Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest u suradnji s Gradom Zagrebom. Ovogodišnja tema je Razgovarajmo o demenciji – prekinimo stigmu.

Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije, obuhvaća do 70 posto svih demencija te je svakim danom sve prisutnija u društvu. Simptomi uključuju poremećaji spoznajnih funkcija od kojih je najčešći gubitak pamćenja. Procjena je da u Hrvatskoj od demenicje boluje oko 100 000 ljudi. Podatci pokazuju da će se do 2050. godine utrostručiti broj ljudi s demencijom.

Dr. Ninoslav Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, koja ove godine peti put sudjeluje u međunarodnoj kampanji obilježavnja Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti, je rekao da demencija predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem koji s globalnim starenjem stanovništva značajno utječe na zdravstvene službe i sustave diljem svijeta.Svjetska zdravstvena organizacija je 2012. godine proglasila Alzheimerovu bolest svjetskim javnozdravstvenim prioritetom te naložila svim svojim članicama, pa tako i Hrvatskoj, da djeluju. Po tom smo naputku izradili akcijske planove i nacionale strategije za borbu protiv svih oblika demencije, rekao je. 

Gradonačelnik Milan Bandić je naglasio da Grad Zagreb već 20 godina blisko surađuje s Udrugom za Alzheimerovu bolest te da će i dalje sudjelovati u njihovim akcijama. Demencija ne smije biti stigma, to nije jednostavna bolest, slojevita je, a simptomi se često naglo pojave. Nažalost, lijekovi za Alzheimerovu bolest nisu na popisu HZZO-a, a Grad i Udruga će učiniti sve u našoj moći da se ovi lijekovi stave na A listu lijekova koje pokriva osnovno osiguranje. Ovo smatramo velikom nepravdom i apeliramo Ministarstvu zdravlja da barem jedan od četiri lijeka uvrste na listu, rekao je.

Svjetski mjesec Alzheimerove bolesti obilježava se svake godine u rujnu, a Dan Alzheimerove bolesti 21. rujna, kada udruge diljem svijeta ulažu napore da podignu svijesti o Alzheimerovoj bolesti i demenciji. U sklopu obilježavanja, tijekom rujna održat će se niz radionica, okruglih stolova, informativnih seminara i drugih aktivnosti, a građani mogu testirati i kognitivne sposobnosti. 

Uz gradonačelnika Bandića i predsjednika Udruge dr. Mimice, na konferenciji za novinare sudjelovali su i Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Vesna Šimić, pročelnica Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i Dragan Janković, predsjednik Atletskog kluba Sljeme. 

Program ovogidišnjeg obilježavanja Svjetskog mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti je dostupan na web stranicama Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. 

Gradske vijesti - 2019.