clanak False

Najavljeno novo izdanje kultnog turnira - Ako nisi osvojio Kutiju šibica kao da ništa nisi osvojio

25.10.2019.
U petak, 25. listopada u Domu sportova je najavljeno još jedno 49. izdanje Malonogometnog turnira Kutija šibica 2019. powered by Coca-Cola u atmosferi koja je odisala emocijama i bila prožeta nostalgijom. Naime, turnir su najavili gradonačelnik Milan Bandić, ravnatelj ustanove Upravljanje sportskim objektima Marinko Tomić ujedno i predsjednik organizacijskog odbora, te veterani brojnih Kutija Anton Samovojska, Krešimir Čivrag i Jerko Leko koji su se s osmijehom prisjetili brojnih dogodovština iz prošlosti turnira.
 
Na samom početku konferencije je gospodin Tomić otkrio detalje o predstojećoj Kutiji pa je tako rečeno da u ponedjeljak 4. studenoga službeno počinju prijave za 49. po redu izdanje kultnog malonogometnog turnira Kutija šibica 2019. powered by Coca Cola. Turnir će se održati od 23.11. do kraja prosinca dok je službeno izvlačenje parova najavljeno za 15. studenoga.
Uz 49. seniorski turnir igrati će se i 13. veteranski turnir, 4. turnir žena, te 26. Mala Kutija šibica najavio je Marinko Tomić dodavši da je ukupni nagradni fond turnira 320.000 kuna.
 
Među brojnim novostima ovogodišnjeg izdanja odmah je apostrofiran donatorski karakter turnira koji ove godine pruža podršku Ženskoj sobi – Centru za seksualna prava pod sloganom „crveni karton za seksualno nasilje“. Naime, Ženska soba je jedina specijalizirana organizacija za problematiku seksualnog nasilja u Hrvatskoj. U okviru Ženske sobe djeluje savjetovalište naziva Centar za žrtve seksualnog nasilja u kojem osobe koje su preživjele seksualno nasilje mogu dobiti specijaliziranu, anonimnu i besplatnu pomoć i podršku.
 
„Mi već 17 godina predano radimo na borbi protiv seksualnog nasilja i ovaj nam je poziv došao kao veliko iznenađenje i zato zahvaljujem na pozivu i iznimno cijenim to što su nam se javili organizatori turira kako bi nas podržali u onom što radimo“, poručila je dr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe.
 
Budući da je Vušak s turnirom od samih njegovih početaka, te da su Samovojska i Čivrag veterani Kutije,  svaki s 30-tak turnira iza sebe, ne čudi da je predstavljanje turnira obilježilo prepričavanje anegdota i prisjećanje na trenutke za pamćenje iz prošlosti.
 
U jednom trenutku gradonačelnik je za stol pozvao i gospodina Mladena Vušaka, jednog od idejnih začetnika turnira, pa su okupljeni mogli čuti da Vušak davne 1971. nije mogao niti sanjati da će turnir koji pokreću trajati i pola stoljeća kasnije. Samovojska se prisjetio da je njegova ekipa bila sastavljena isključivo od dečkiju s kvarta zbog čega su odbijali i mnoga poznata nogometna imena poput Zvonimira Bobana, a izrazio je posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je upravo takva ekipa osvojila prošlogodišnju Kutiju. Čivrag i Leko su pak priznali da su još kao maloljetni počeli igrati Kutiju te da im je to uvijek predstavljalo neizmjerno zadovoljstvo.
 
„Kutiju sam počeo igrati prije 30 godina, još kao 16-godišnji klinac, a prije svega zbog mogućnosti da na turniru igram protiv igrača Dinama kao što su Zvonimir Boban i Davor Šuker. Nama je nastup na Kutiji značio više od svega. Moglo ti se dogoditi da u prvom kolu igraš protiv igrača kojeg si do tada mogao gledati isključivo na stadionu ili na televiziji“, prisjetio se Čivrag najavivši da dolazi s ekipom i ove godine te je citirao Roberta Prosinečkog koji je jednom prilikom izjavio: „Ako nisi osvojio Kutiju šibica kao da ništa nisi osvojio“.
 
Jerko Leko je također na Kutiju prvi put stigao s kvartovskom ekipom.
„Mi smo krenuli sa Savice kao ekipa ali još prije sam kao klinac dolazio gledati utakmice, a igrao sam ih i s ekipom s kvarta ali i sa suigračima iz Dinama. Igrao sam je i bez dozvole trenera te sam kao junior Dinama izgubio kapetansku vrpcu jer sam na dan utakmice ujutro igrao Kutiju“, prisjetio se Leko dodavši da je igrao i pod prijetnjama kazni i ozljeda.
 
„Meni je Kutija oduvijek predstavljala puno, samo da igram. Naravno da su treneri u dilemama i ne puštaju igrače zbog straha od ozljeda ali ja krećem u trenerske vode i svakako ću riskirati te puštati igrače da igraju Kutiju jer znam koliki je to gušt“, zaključio je Jerko potvrdivši da s ekipom stiže na Kutiju i ove godine.
 
 
Na kraju se čak i gradonačelnik Bandić prisjetio svojih nogometnih početaka iz sredine 70-tih nakon čega je otkrio zadovoljstvo turnirom rekavši da Kutija ima gospodarske i turističke učinke na Zagreb. A nakon što je prije  dvije godine na gradonačelnikov prijedlog smanjena kotizacija za upis ženskih ekipa na današnjoj pressici je gradonačelnik naložio organizatorima da izjednače nagradni fond za veteranski i ženski dio turnira te je obećao kako će Grad Zagreb donirati Ženskoj sobi onoliko koliko će biti prikupljeno tijekom finala turnira.
 
Cijena pojedinačne karte iznosi 10 kuna za sve utakmice a moguće je kupiti i paket ulaznica za četvrtfinale, polufinale i finale po cijeni od 50 kuna. Utakmice se igraju u dvojci Doma sportova, te u dvoranama Trnsko, Peščenica i Dubrava, seniorski i veteranski turnir se igraju loptom veličine broj 5 dok se turnir žena igra s loptom veličine 4. Kotizacije za prijave na turnir su ostale iste kao i prošle godine što znači 1000 kuna za seniore i veterane te 200 kuna za žensku Kutiju, a prijave će biti moguće od 4. do 11.11. na web stranici www.kutija-sibica.hr, putem linka na web stranici Sportskih novosti te direktno u Domu sportova.
 
 

Gradske vijesti - 2019.