clanak False

Nova uloga kontrolinga u transformaciji biznisa

09.05.2019.
Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić prisustvovala je jutros u hotelu Sheraton otvorenju konferencije Nova uloga kontrolinga u transformaciji biznisa.
Na konferenciji koju 11. godinu zaredom organizira Altius savjetovanje, sudjeluju predstavnici tvrtki javnog i privatnog sektora, akademske zajednice i predstavnici udruga čija je djelatnost usmjerena na razvoj gospodarstva i poduzetništva u Republici Hrvatskoj.

Kontrolingu, bilo da ga promatramo kao instrument, funkciju ili proces pri tome pripada posebna uloga. Za razliku od još uvijek nerijetko prisutnog mišljenja među zaposlenicima, kontroleri ne kontroliraju njihov rad, oni nisu kontrolori. Oni ne ugrožavaju, već osiguravaju sigurnost radnih mjesta oblikujući i prateći menadžerske procese određivanja ciljeva, planiranja i upravljanja, istaknula je zamjenica Majić. Kao partneri upravljačke i vlasničke strukture, kontroleri pružaju neophodnu stručnu pomoć pri ostvarivanju organizacijskih i individualnih ciljeva - oni su njihova ekonomska savjest ili još slikovitije rečeno, oni su  'šaptači lavovima' – interni savjetnici donositelja odluka na putu prema cilju ostvarivanja održivog uspjeha. Promjena kolektivnih preferencija, njihovo preusmjeravanje iz postojeće zone 'komfora', prilagodba ustaljenog razmišljanja i ponašanja novim okolnostima oduvijek je bila ključ uspjeha.. Uvjerena da će današnje rasprave i razmjena iskustava uroditi zanimljivim prijedlozima i razmišljanjima o dizajnu elemenata sustava kontrolinga i načinima njegove implementacije u našim tvrtkama da im u što većem broju omogući i doprinese uspjehu, dodala je zamjnica.

Danas je kontroling u modernom upravljanju neizostavan bez obzira radi li se o privatnom ili javnom sektoru. U vrijeme visokih troškova i rastućih potreba društva, nužno je da se resursima upravlja optimalno što je jedna od bitnijih značajki kontrolinga, rekao je predsjednik Komora Zagreb Zlatan Frőhlich. U Hrvatskoj se kontroling godinama sustavno provodi u tvrtkama, međutim ne provodi se u javnom sektoru i tu nastaje problem jer upravo se od javne uprave očekuje znatno veća efikasnosti racionalnost. Hrvatska gospodarska komora prepoznala je potrebu za uvođenjem kontrolinga kao podrške poslovanju te je 2014. implementirala kontroling koji djeluje unutar Službe za računovodstvo i financije. Kontroling u HGK ima bitnu ulogu kao stručna podrška rukovodstvu u procesu planiranja i izvještavanja koje su ujedno i njegove ključne funkcije.
 

Gradske vijesti - 2019.