clanak False

Novo europsko priznanje Gradu Zagrebu

20.11.2019.
U sjedištu Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora u Bruxellesu je 19. studenog 2019. Gradu Zagrebu uručena Diploma kao gradu prijatelju velikih obitelji. Diplomu je Mili Jelavić, pročelnici Ureda za demografiju kao predstavnici Grada Zagreba uručila predsjednica Europskog udruženja velikih obitelji (ELFAC) gospođa Regina Maroncelli. Ova Diploma je priznanje Grada Zagreba za provedbu obiteljske i demografske politike jer već duži niz godina prepoznaje ulogu obitelji u društvu. Grad Zagreb je obitelj prepoznao ne samo kao reproduktivnu već i kao zajednicu u kojoj se rad na jačanju svakog njezina člana smatra investicijom s dugoročnim učinkom na osnaživanje cjelovita društva. Ovom Diplomom se Grad Zagreb svrstao među prvih sedam lokalnih jedinica kojima je uručeno ovo europsko priznanje.

Diploma je rezultat suradnje Grada Zagreba i njegova Ureda za demografiju s udrugom Obitelji 3plus, a koja je Grad Zagreb nominirala za ovo vrijedno priznanje.

Na 1. Konvenciji gradova prijatelja velikih obitelji je kao temelj društvenog razvoja  predstavljena obitelj. Upravo na tragu politika Grada Zagreba, jedan od zaključaka Konvencije je da djeca, mladi i obitelji nisu trošak već da su investicija u budućnost. Svoje osvrte i predavanja na predmetne teme su izlagali članovi ELFAC-a, nacionalne udruge obitelji s više djece, nacionalni i lokalni dužnosnici zemalja članica EU (Poljska, Mađarska, Italija, Estonija i Hrvatska). Predstavnici iz devet lokalnih jedinica su govorili o aktivnim mjerama za provedbu obiteljskih politika, a u izlaganju je predstavljen i Grad Zagreb. Razmjena pozitivnih iskustava je bio izuzetno važan dio Konvencije te su ga sve lokalne jedinice i to s velikim interesom tako i percipirale.

Ova Diploma obvezuje na daljnje promišljanje i na razvoj mjera demografske politike radi što kvalitetnijeg života svih naših sugrađana Grad Zagreb.

 

Gradske vijesti - 2019.