clanak False

Obilazak Gradske četvrti Maksimir

16.04.2019.
Tradicionalni proljetni obilazak gradskih gradilišta danas je obuhvatio Gradsku četvrt Maksimir, gdje je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, obišao aktualne projekte, kao i novi rotor u Aleji A. Augustinčića na Ravnicama.
 
Rekonstrukcija raskrižja Aleja A. Augustinčića – Ravnice – I. Ravnice – Jurja Dalmatinca
 
Od mjesnih odbora, preko vijeća gradskih četvrti, do Gradske uprave i komunalnih tvrtki, preko pročelnika upravnih tijela do gradonačelnika – to je najbolji način da se provjeri situacija na terenu i što zaista građane muči, rekao je gradonačelnik Bandić na početku obilaska.

Rekonstruirano raskrižje ulica Ravnice, Jurja Dalmatinca, Ravnice I i Aleje Antuna Augustinčića doprinosi većoj sigurnosti vozača i pješaka, a rješenjem konstrukcije kolnika, izborom materijala i obradom osigurani su uvjeti za otjecanje površinskih voda i za minimalizaciju emisije buke od kotača te prijenosa vibracija. Novi rotor je oplemenjen zelenilom, uređeni su pješački prijelazi i postavljena odgovarajuća horizontalna i vertikalna signalizacija, kao i nova rasvjetna tijela.

Svi radovi izvedeni su u ugovornom roku od dva mjeseca, a rotorom se prometuje već od početka travnja. Vrijednost radova iznosi 480.160,00 kn (bez PDV-a).

Zbog sigurnosti prometa i sugrađana, u GČ Maksimir je unatrag četiri godine izgrađeno čak osam rotora, rekao je predsjednik VGČ Stanko Gačić, a predsjednica mjesnog odbora Katica Požega dodala je kako je ovo odlično rješenje za tako frekventno raskrižje na kojem su se često znale događati prometne nesreće.
 
Objekt Mjesnog odbora Bukovac, dječje i sportsko igralište
 
Uvidjevši potrebu građana da prostor oko objekta postane centralno mjesto okupljanja građana Bukovca svih dobnih skupina, Vijeće GČ Maksimir je kroz Plan komunalnih aktivnosti financiralo projekt i radove za rekonstrukciju starog devastiranog prostora te se uz novi objekt MO Bukovac na Požarinju uredilo novo dječje igralište, sportsko igralište (malonogometni teren i košarkaški teren), te mjesto za druženje stanovnika. Uređena su i parkirna mjesta, a vrijednost ukupno izvedenih radova je 2,4 milijuna kuna sa PDV-om.

Mjesni odbor Bukovac drugi je najveći odbor po broju stanovnika u Gradskoj četvrti Maksimir, a dosad su se u njemu nalazila samo tri dječja igrališta, rekao je Gačić te dodao kako se uskoro očekuje i raspisivanje javne nabave za uređenje nogometnog terena na kojem bi se postavila umjetna trava, što je završna faza radova. Ovo ljeto u planu je i asfaltiranje ulica II. i VIII. Požarinje.
 
OŠ Remete

Istaknuvši kako jedna od najljepših zagrebačkih škola zaslužuje i lijepo sportsko igralište, zagrebački gradonačelnik provjerio je tijek radova na igralištu Osnovne škole Remete.

Stanko Gačić objasnio je kako je ovo bila jedina škola na području GČ Maksimir koja nema vanjsko školsko igralište. Dodao je i kako su radovi su počeli u studenom prošle godine, a planirani završetak očekuje se u lipnju.

Projekt vrijedan 3,6 milijuna kuna sa PDV-om obuhvaća izgradnju školskog igrališta sa igralištem za rukomet, igralištem za mali nogomet, košarkaškim i odbojkaškim igralištem, terene sa stolovima za stolni tenis te javnu rasvjetu.
 
 
Gospin vrt u Župi UBDM u Remetama
 
U zagrebačkom svetištu Zagovornice svih Hrvata, Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, uređuje se zelena površina preko puta ulaza u župnu crkvu, a na kojoj se svake godine, na blagdan Velike Gospe, tradicionalno okuplja velik broj hodočasnika iz cijele Hrvatske.

Župnik Antonio Ćirko objasnio je kako je cilj revitalizirati ovo staro zagrebačko marijansko svetište, a obzirom na bogatu prošlost Župa je kao inicijator uređenja predložila da se taj prostor uredi u Gospin vrt s prikazima otajstava krunice. Bio bi to jedan od svjetskih rariteta, jer se rade postaje krunice a ne križnog puta, zaključio je župnik. Uz stanovnike Remeta i hodočasnike kojima bi prostor bio na raspolaganju kao duhovna oaza grada Zagreba, Vrt bi mogao postati i nova destinacija na turističkoj karti Grada Zagreba.

Zadnjih 19 godina sam bio ovdje na proštenju, zajedno sa ostalih sedam do deset tisuća hodočasnika, rekao je gradonačelnik izrazivši nadu da će svi radovi biti gotovi do 15. kolovoza, odnosno do blagdana Velike Gospe.

Hasan Džonbić, voditelj podružnice Zagrebačke ceste rekao je kako je u sklopu projekta Grad financirao sanaciju klizišta s izgradnjom potpornog zida, javnu rasvjetu, te sanaciju terena, hortikulturu i opločenje.

Gradske vijesti - 2019.