clanak False

Obrazovna konferencija Kreativnost i inovativnost u nastavi

11.01.2019.
Jučer je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski otvorena dvodnevna konferencija Kreativnost i inovativnost u nastavi koja je namijenjena ravnateljima, učiteljima i stručnim suradnicima osnovnih i srednjih škola.

Drugi dan Konferencije održao se danas u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta, a bio je namijenjen djelatnicima u srednjoškolskom obrazovanju.
Konferenciju organizira Agencija za odgoj i obrazovanje i Visoko učilište Effectus, a održava se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, predsjednika Hrvatskog sabora i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Osim zamjenice zagrebačkog gradonačelnika dr.sc. Jelene Pavičić Vukičević prisutnima su se obratile i Jadranka Žarković – Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, izaslanik predsjednika Vlade i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH te Vesna Bedeković, izaslanica Hrvatskog Sabora i predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora.

Zamjenica Pavičić Vukičević naglasila je kako bez kreativnosti i inovativnosti nema poduzetništva i razvoja, a bez onih koji će obične stvari vidjeti na neobičan i nov način nema ni budućnosti u svijetu koji treba samouvjerene, radoholične, odgovorne i samostalne pojedince koji spremno preuzimaju rizike za uspjeh.
Zamjenica je iskoristila priliku i kako bi istaknula da su učitelji srce i duša hrvatskih škola. Učitelj je doista najvrijednije što hrvatski odgojno – obrazovni sustav ima. To je profesija koja je poštovana te koja mora i u budućnosti promišljati svoj identitet

Izuzetno zadovoljstvo predstavlja mi činjenica da ste upravo Vi: poštovani učitelji, stručni suradnici i ravnatelji prepoznali važnost teme kreativnost i inovativnost u nastavi te su se sva mjesta za Konferenciju popunila u samo tri dana. Vaš veliki interes je razlog da ćemo ovu Konferenciju ponoviti i u travnju za sve ostale zainteresirane nastavnike, rekla je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Također je dodala da iako trenutni odgojno – obrazovni sustav ima kvalitetne temelje, u njega ipak treba intenzivno ugrađivati i kulturu kreativnosti.
Drugog dana Konferencije zamjenica zagrebačkog gradonačelnika naglasila je kako su učitelji, nastavnici i stručni timovi škola željni ovakvog sadržaja što dokazuje i veliki odaziv Konferenciji. Učitelji su itekako otvoreni novim saznanjima, ali ta nova saznanja trebaju uključivati veće inicijalno obrazovanje u silabuse nastavnih studija, a onda potom u kontekstu cjeloživotnog obrazovanja te sadržaje treba nuditi učiteljima i nastavnicima tijekom čitavog njihovog profesionalnog života.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje najavila je kako će se i u budućnosti organizirati stručni skupovi koji će se baviti temama kreativnosti, kritičkog mišljenja i rješavanja problema.

 
 

Gradske vijesti - 2019.