clanak False

Održana 16. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba

06.05.2019.
Danas je u zgradi Gradske uprave održana 16. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na temu Predstavljanja mjera aktivne politike zapošljavanja za 2019.
Nakon sjednice je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika i predsjednica GSV-a doc. dr. sc. Olivera Majić u izjavi za medije istaknula problem strukturalne nezaposlenosti u  Zagrebu i objasnila mehanizme i strategije za njihovo rješavanje.

Budući da problem manjka zaposlenosti govori o strukturi nezaposlenih osoba, ključan je cjelovit pristup u rješavanju ovog problema da bi se smanjila nepodudarnost ponude i potražnje na tržištu rada. Veliki broj nezaposlenih čine osobe bez osnovne škole, no najveći broj ih je sa srednjom stručnom spremom te s prvostupničkom i s visokostručnom spremom društveno-humanističkog usmjerenja, kazala je zamjenica Majić.
Istaknula je kako mjere za suzbijanje ovog  problema u prvome redu uključuju doškolovanje, prekvalifikaciju i programe obrazovanja na radnome mjestu, a o čemu se danas na sastanku jako puno razgovaralo. Najviše se radnih mjesta traži u trgovini, prerađivačkoj industriji, obrazovanju i znanosti te turizmu što ponovo svjedoči o Zagrebu kao jakoj turističkoj destinaciji. Ovo je problem koji zbog svoje složenosti iziskuje  puno truda, no naglasit ću kako se u Gradu Zagrebu mjesečno zaposli 600 750 radnika, što ipak ukazuje na stagnaciju negativnog trenda.
 
 

Gradske vijesti - 2019.