clanak False

Otvoren 24. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

21.10.2019.
Danas je Zajednica saveza osoba s invaliditetom – SOIH sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Gradom Zagrebom u hotelu Aristos organizirala dvodnevni 24. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem.

Obraćajući se skupu, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavčić Vukičević je istaknula da su uloga i značaj tematike ovog simpozija od iznimne važnosti te da obvezuju sve da promišljaju o pitanjima od bitnog utjecaja na kvalitetu života osoba s invaliditetom. Olakšavanje pristupa i uključivanje osoba s invaliditetom u procese odlučivanja, jačanje potencijala i stvaranje uvjeta za njihovo uključivanje na tržišta rada te osnaživanje žena s invaliditetom zadaća je svih nas kako bismo uistinu mogli govoriti o izjednačavanju mogućnosti za sve.

Također je dodala da Grad Zagreb kontinuirano i intenzivno radi na svim poljima i da je od velike važnosti suradnja i partnerstvo s udrugama jer ukazuju na stvarne probleme osoba s invaliditetom te su izravna veza s krajnjim korisnicima. Vjerujem da je Grad upravo zbog takvih postignuća predložen da bude organizator i domaćin socijalnog foruma na kojem će se razmjenjivati primjeri dobre prakse, zaključila je zamjenica.

Državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa je rekla da najvažniju ulogu u životu osoba s invaliditetom imaju članovi njihovih obitelji. Neosporna je i uloga stručnjaka koji ulažu velike napore kako bi pružili potrebnu podršku, posebno u najranijoj dobi. Napomenula je također da je cilj osigurati što veći spektar usluga kako bi djeca s teškoćama, ali i odrasle osobe bile u prilici dobiti sve što im je za rast i razvoj potrebno.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak je napomenula da su ovogodišnje teme simpozija vrlo aktualne i da su od iznimna značaja za osobe s invaliditetom. Drago mi je da već 24 godine zaredom imamo priliku sudjelovati i razmjenjivati iskustva na simpoziju, kazala je.

Ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc je govorila o važnosti udruga civilnog društva koje štite prava svojih članova i zastupaju ih na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te su istovremeno bitan čimbenik solidarnosti i uzajamnosti jer stvaraju nove i veće mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Osim zamjenice Pavičić Vukičević, tajnice Pletikose, pravobraniteljice Slonjšak i ravnateljice Benc, prisutnima se obratila izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Ljubica Lukačić te predsjednik Nacionalnog saveza osoba s invaliditetom Slovenije Borut Sever i predstojnica ureda UNICEF-a u RH Regina M. Castillo.

Simpozij je okupio više od 250 predstavnika nacionalnih saveza i udruga iz Hrvatske te krovnih organizacija iz regije.

Gradske vijesti - 2019.