clanak False

Otvorena revija vina autohtonih sorti Vina od davnina

26.04.2019.
Jutros je u LAUBI otvorena 2. revija vina autohtonih sorti Vina od davnina što se održava 26. i 27. travnja, a organizira je Ministarstvo poljoprivrede u suorganizaciji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu.

Gradonačelnik Bandić je na otvorenju istaknuo da će na ovogodišnjoj reviji sudjelovati 85 vinara sa 130 uzoraka vina od 34 autohtone sorte iz svih hrvatskih krajeva. Želim da uživate u ovim prekrasnim vinima jer ovo je svojevrstan izlog najboljeg što Hrvatska ima. Čestitam organizatorima, a posebice svim vrijednim ljudima koji se bave vinogradarstvom, rekao je.

Nakon iskazane dobrodošlice svim nazočnima, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek je naglasio kako interes vinara, znanstvene zajednice, ugostitelja i svih koji su se na reviji okupili pokazuje da autohtone sorte i autohtona vina imaju budućnost u Republici Hrvatskoj. Biti drugačiji, biti poseban i autentičan je imperativ za sve one koji na današnjem globalnom tržištu žele napraviti nešto više te za one koji žele istaknuti svoje posebnosti i napraviti iskorake prema izvrsnosti, a upravo smo s tim motivima gradili ovu manifestaciju.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić  je reviju otvorio i istaknuo kako vinarima koji svojim radom štite hrvatske autohtone sorte, a time i hrvatsku povijest te identitet osobito zahvaljuje. Mi u Ministarstvu smo  Zakonom o vinu, Vinskim omotnicama i potporama učinili sve da život našim vinarima olakšamo, a to ćemo činiti i ubuduće, kazao je.

Na reviji su također dodijeljene nagrade za najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama, a za najbolje vino Pušipel prestige  – izborna berba bobica 2015. nagradu je uručio ministar Tolušić.

Gradske vijesti - 2019.