clanak False

Polaganje vijenaca u spomen na svibanjske žrtve Zagreba

02.05.2019.

U znak sjećanja na sugrađane stradale u raketiranju Zagreba početkom svibnja 1995., pročelnica Vesna Helfrih i gradski zastupnik Miodrag Demo iz Gradskog ureda za branitelje, u ime gradonačelnika Grada Zagreba, položili su vijenac i zapalili svijeću na Trgu svibanjskih žrtava 1995. Vijenac su položili i predstavnici Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije, predvođeni predsjednicom Marijom Vražić.

Grad Zagreb i ove godine odaje počast stradalim civilima prilikom raketiranja Zagreba prije 24 godine. Tada je poginulo sedam, a stradalo je 205 civila i to se nikada ne smije zaboraviti, istaknuo je Miodrag Demo, dodavši kako se danas trebamo prisjetiti i svih poginulih policajaca koji su 1991. nastradali u Borovu naselju.

U raketnim napadima na civilne ciljeve u Zagrebu, koji su bili odmazda za vojni poraz pobunjenih Srba tijekom Operacije Bljesak, projektili su 2. svibnja pali na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice (današnji Trg svibanjskih žrtava 1995.), a dan nakon i na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pokraj Hrvatskog narodnog kazališta, na park Zrinjevac te pokraj Doma umirovljenika Centar.
 
 
 
 


Gradske vijesti - 2019.