clanak False

Potpisana ljubljanska CIVITAS+ Deklaracija

Gradonačelnik Milan Bandić, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i predstavnici gradova Brna, Porta i Genta potpisali su danas, u okviru Civitas Elan+ sastanka u Ljubljani, Deklaraciju o suradnji...
28.10.2008.


Gradonačelnik  Milan Bandić, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i predstavnici gradova Brna, Porta i Genta potpisali su danas, u okviru Civitas Elan+ sastanka u Ljubljani, Deklaraciju o suradnji na poticanju javnog prijevoza, prijevoza biciklom i pješačenja, ograničavanja pristupa vozilima u uža gradska središta, korištenja čistih goriva i promicanja životnih stilova koji su manje ovisni o automobilu.

Gradonačelnik Bandić tom je prigodom naglasio da mu je iznimno zadovoljstvo što će Zagreb, kao glavni grad države koja nije u Europskoj Uniji, ravnopravno sudjelovati u projektu koji je namijenjen zemljama članicama. Postizanje održive mobilnosti te drugi ciljevi programa CIVITAS+ Gradskoj su upravi Zagreba prioriteti već nekoliko godina, a sudjelovanje u ovakvom projektu bit će dodatni poticaj.

Zagrebački je gradonačelnik pozvao predstavnike Ljubljane, Brna, Porta i Genta da se nakon četiri godine nađu u Zagrebu kako bi rezimirali rezultate provedbe programa CIVITAS+.

Podsjetimo, CIVITAS+ je inicijativa Europske komisije vezane uz promet. Gradovi djeluju u skupinama, a Zagreb, zajedno sa četiri spomenuta europska grada, sudjeluje u konzorciju koji priprema program CIVITAS+. Cilj tog programa je postizanje održive mobilnosti kako bi, u konačnici, Europska komisija sufinancirala njihove aktivnosti na području promicanja i postizanja čistog i održivog transporta. Zagreb i gradovi partneri tako bi mogli raspolagati sa 3.089.680 eura koji dolaze iz strukturalnih fondova EU-a.


Gradske vijesti - 2008.