clanak False

Predstavljena aplikacija Pristupačni Zagreb u Bruxellesu

10.10.2019.
Na današnjem susretu predstavnika Odbora regija u sklopu Europskog tjedna koji se u Bruxellesu održao od 7. - 10. listopada, zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević i pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Romana Galić, predstavile su aplikaciju Pristupačni Zagreb te su primjerom pokazale kako se kataliziraju društvene inovacije u kontekstu platforme za razmjenu znanja, "Knowledge exchange platform - KEP". Aplikacija Pristupačni Zagreb primjer je dobre prakse nastao na temelju suradnje uprave, organizacija civilnog društva, predstavnika osoba s invaliditetom, akademske zajednice i IT sektora.

Odbor regija predstavlja jedan od najpovoljnijih osnova za društvene inovacije i eksperimentiranje. Uključivanjem u pristupe odozdo prema gore i koherencijom zajedno s različitim dionicima svog ekosustava, oni mogu pridonijeti nastanku inkluzivnih i otpornih modela, posebno u regijama gdje se najviše provodi.

Ovaj tematski seminar usredotočio se na gradove, regije i njihov potencijal za oslobađanje moći zajednica i manjih organizacija za rješavanje nezadovoljenih socijalnih potreba i pokretanja promjena u sustavu. Okupio je stručnjake za društvene inovacije, predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti i kreatore europskih politika kako bi razgovarali o trenutnoj praksi i prenijeli znanja iz drugih inovativnih inicijativa utvrđenih u europskim gradovima. Sudionici su također imali priliku produbiti razmjenu s predavačima o primjerima prakse te razgovarati o potencijalnim preprekama ili ponavljanju sličnih inicijativa u drugim gradovima ili regijama.

Platforma KEP koncept je zajednički razvio Europski odbor regija i Odbor za istraživanje i inovacije Europske komisije (DG RTD). Njegov je cilj predstaviti nova rješenja, inovativne proizvode i najbolje prakse kao odgovor na društvene izazove s kojima se suočavaju europske regije i gradovi.

Gradske vijesti - 2019.