clanak False

Projekt Grada Zagreba u finalu za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva 2016.

Europska nagrada: Projekt Zagreb – poduzetan i odgovoran grad natječe se s Njemačkom, Nizozemskom i Švedskom u kategoriji Odgovorno i uključivo poduzetništvo
10.10.2016.

 

Projekt Grada Zagreba Zagreb – poduzetan i odgovoran grad, ušao je u finale za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva 2016 (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2016).

Od ukupno 343 projektne prijave iz 31 države, ovaj je projekt izabran u prvih 4 na europskoj razini u kategoriji Odgovorno i uključivo poduzetništvo. Dodjela Europske poduzetničke nagrade očekuje se u studenom ove godine u Bratislavi.

Projekt Zagreb – poduzetan i odgovoran grad natječe se s Njemačkom, Nizozemskom i Švedskom u kategoriji Odgovorno i uključivo poduzetništvo. Namjera Grada Zagreba kroz ovaj projekt je učiniti Zagreb poduzetničkim i odgovornim gradom, mjestom gdje se dobre i kvalitetne ideje svih društvenih skupina pretvaraju u uspješne poduzetničke projekte.

Cilj inicijative je razvoj društveno odgovornog poduzetničkog ekosustava koji promiče uključenost svih društvenih skupina u poduzetništvo. Pritom je najvažnije:


osnažiti i motivirati dugotrajno nezaposlene osobe, branitelje i ostale ugrožene skupine za poduzetništvo
• omogućiti sufinanciranje njihovih poduzetničkih projekata
pomoći mladima i poduzetnicima početnicima u razvoju i realizaciji njihovih poduzetničkih ideja i start-up pothvata.

Glavni elementi Projekta Zagreb – poduzetan i odgovoran grad, čija je sinergija ključna za stvaranje održivog i uključivog poduzetničkog ekosustava su:


Samozapošljavanje - potpora za prvi poduzetnički korak: dodijeljeno 508 potpora u iznosu od 1.630.295 EUR, zahvaljujući kojima su osnovana 492 poslovna subjekata.
Plavi ured – Zagreb za poduzetnike:  platforma koja je pomogla i pomaže zagrebačkim poduzetnicima u njihovoj start up fazi uz istovremeno promicanje društveno odgovornog poduzetništva. Održano 468 edukacija, koje je pohađalo 9086 polaznika.
ZAGREB CONNECT startup konferencija: omogućila susret start up tvrtki s potencijalnim investitorima u cilju realizacije poduzetničkih ideja i razvoja mladih tvrtki. Četrdeset najkvalitetnijih start up tvrtki predstavilo je svoje ideje potencijalnim investitorima; sudjelovalo je preko 1000 posjetitelja i sudionika programa iz Hrvatske, šire regije, zemalja EU, SAD-a i Izraela.


Javne radne aktivnosti za nezaposlene hrvatske branitelje i građane grada Zagreba: zaposlilo se 2/3 od 3445 sudionika programa. Ovaj program prepoznala je mreža gradova EUROCITIES uvrstivši ga među 12 najboljih primjera europske prakse u promicanju socijalne uključivosti kroz zelene poslove.

Ovaj EEPA 2016 projekt Zagreb – poduzetan i odgovoran grad ušao je u fazu nadmetanja na EU razini. Ceremonija dodjele EEPA 2016 nagrada održat će se 23.-25. studenog ove godine u Bratislavi, u sklopu godišnje Skupštine malog i srednjeg poduzetništva (SME Assembly) koju organizira Europska komisija. SME Assembly je događaj godine na razini EU koji je namijenjen europskom poduzetništvu i svima onima koji podupiru njegov razvoj. Okuplja široku paletu sudionika, od tijela i institucija država članica na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te EU kao cjeline do poslovne, akademske zajednice i medija.

EEPA je osmišljena s namjerom da se kroz primjere najboljih politika i praksi otvore nove mogućnosti za lokalne i regionalne razine, poveća svijest o ključnoj ulozi poduzetništva u razvoju europskog gospodarstva, zaposli i zadrži stanovništvo u lokalnim sredinama te potakne i inspirira sadašnja i buduća generacija potencijalnih poduzetnika. 


Gradske vijesti - 2016.