clanak False

Sastanak gradonačelnika glavnih gradova Europske unije s Europskom komisijom

25.06.2019.
Na poziv gradonačelnika Londona Sadiqa Khana, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević sudjelovala je na ovogodišnjem 8. Sastanku gradonačelnika glavnih gradova Europske unije – izravni dijalog gradonačelnika s Europskom komisijom -  koji je održan u Londonu 24. i 25.lipnja. Ovaj sastanak nastavak je uspješnih susreta koji su bili održani u Briselu (dva sastanka), Rimu i Beču, Amsterdamu i Rigi, čime se ukazuje na učinkovitost i uspješnu suradnju, ne samo gradova međusobno, već i komunikacije s Europskom komisijom. Svrha sastanka bila je raspraviti i pronaći rješenja za izazove i situacije s kojima se susrećemo, a izmjenom iskustava i najboljih praksi gradova te predstavljanjem onoga što gradovi trebaju od Europske unije ojačali smo EU Urbanu agendu i izravni dijalog kao najbolji način postizanja rješenja.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici, zamjenici gradonačelnika i izaslanici sljedećih europskih gradova: Amsterdama, Atene, Berlina, Bratislave, Brisela, Helsinkija, Ljubljane, Nikozije, Pariza, Praga, Rige, Sofije, Štokolma, Tallinne, Beča, Vilniusa, Varšave, Dublina, Zagreba i domaćina Londona.

Na programu su bile tri teme o kojima se raspravljalo: Jačanje EU Urbane agende, Povećanje sigurnosti u gradovima kroz otvorenost i inkluziju i Klimatske promjene.

U okviru prve teme dogovoreno je da Europska komisija imenuje novog potpredsjednika zaduženog za gradove, kao i novu skupinu na visokoj razini koja će se baviti planom za gradove. Pozdravljena je i namjera Njemačke da usvoji Ministarsku deklaraciju o urbanoj politici tijekom svog predsjedanja Vijećem Europe u 2.polovici 2020. Europski parlament pozvan je da zadrži Međuskupinu za urbana pitanja, koja je pomogla da se urbane teme razmatraju u svim područjima rada Parlamenta, naglašavajući potrebu za dogovorom između europskih institucija o sljedećem proračunu EU-a koji bi trebao osigurati veću pomoć održivom razvoju gradova.

Tijekom rasprave o drugoj temi odlučeno je da se treba suočiti s mržnjom i netolerancijom jačajući raznolike zajednice naših gradova, štiteći ranjive skupine i zaustavljajući širenje ideologija mržnje, kao i da je potrebno savjetovanje sa zajednicama o načinima zajedničkog rješavanja slučajeva širenja mržnje i netolerancije. Na sastanku je prepoznato koliko je važno raznolikim zajednicama prenijeti vještine i znanja kojima će se moći suprotstaviti ekstremizmu te na taj način biti sve otporniji na sve one koji unose razdor. Također je dogovoreno da se trebaju osnažiti zajednice kako bi mogle dići svoj glas i suprotstaviti se stajalištima koja zastupaju mržnju, zločin i ekstremizam, kao i da ih treba podržati u izražavanju zabrinutosti tijelima javne vlasti. Zaključeno je da treba težiti razmjeni iskustava o najboljoj praksi kako bi se pronašla trajna rješenja koja će u konačnici potpuno zaustaviti širenje nasilnog ekstremizma. Borba protiv svih oblika ekstremizma predstavlja zajedničko nastojanje i ne može se voditi samostalno.

Uloga gradova bit će ključna u provedbi Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Mnogi gradovi upravo je predvode, za što je izvrstan primjer smanjenje količine plinovitih ugljičnih spojeva u području energetike i prijevoza promicanjem upotrebe vozila s niskom i nultom emisijom ugljika, poticanjem uvođenja sustava za grijanje i struju u gradskim četvrtima; poboljšavanjem energetske učinkovitosti zgrada i poticanjem upotrebe obnovljivih izvora energije, rečeno je na raspravi o temi Klimatske promjene. Dogovoreno je da se mora djelovati brže i odlučnije, da je na razini EU-a potrebno postaviti više ciljeve kako bi se globalni rast temperature zadržao ispod 1,5 °C u odnosu na predindustrijsko razdoblje, a da proces prijelaza na nove oblike energije treba ubrzati kako bi se, najkasnije do 2050. godine, dosegla neto nulta razinu emisija. Gradovi moraju biti potpuno uključeni u pregovore o politikama ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe na promjene koje se vode na globalnoj razini, na razini EU-a i na nacionalnoj razini, te razvijati navedene politike.

Na sastanku se, uz navedene teme, razgovaralo i o suzbijanju nasilnog ekstremizma s kojim se suočava većina europskih gradova. Zamjenica Pavičić Vukičević naglasila je kako je ključno uspostaviti EU mrežu na nivou gradova koja će se baviti edukacijom medija, koji imaju kljucnu ulogu u prenošenju informacija, kao i edukaciju stanovnika s obzirom na aktualne migrantske promjene.
 
Na sastanku je aklamacijom usvojena Deklaracija čiji se sadržaj odnosi upravo na najveće izazove s kojima se gradovi susreću:
Izazovi s kojima se suočavaju Europa i naši gradovi sve su brojniji i ozbiljniji.  
Društvena nejednakost i dalje raste. Prijeti društvenom tkivu naših zajednica i hrani populističke i ekstremističke pokrete koji se pojavljuju diljem Europe, šireći podjele i mržnju.
Na samom smo rubu klimatske krize izazvane ljudskim djelovanjem koja će, ako se u sljedećih deset godina ozbiljno ne pristupi njezinu rješavanju, dovesti do katastrofalnih posljedica.
Brexit prijeti novim granicama među nama dok izazovi s kojima se suočavaju naši gradovi zahtijevaju koordinirani odgovor.
Kao gradonačelnici 28 glavnih gradova, koji su dom 40 milijuna ljudi, obvezujemo se da ćemo učiniti sve što možemo kako bismo riješili problem nejednakosti i klimatske krize, te nastavili uskoj surađivati i time unaprjeđivati život svojih građana.
Gradovi već predvode inovativne pokušaje kojim se nastoje riješiti navedeni izazovi, u suradnji diljem Europe i globalno kako bi učinak bio jači, i upravo su gradovi rasadnici energije koju stvaraju pojačani aktivizam građana i njegovi novi oblici, kao i lokalne inovacije. 
Međutim, sami nećemo riješiti problem. Stoga pozdravljamo poziv na oblikovanje Urbane agende EU-a i na njezino jačanje kako bismo s Europskom komisijom i nacionalnim vladama mogli pronalaziti rješenja gorućim problemima s kojima se suočava Europa.
Vjerujemo da, ako upregnemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju, možemo izgraditi bolju Europu u čijem će središtu biti dinamični, pošteni i jednaki gradovi.
To dugujemo svojim građanima i budućim generacijama Europljana.

 
Na kraju sastanka gradonačelnik Londona predao je riječ zamjenici gradonačelnika Zagreba koja je, uz jednoglasno prihvaćanje, najavila domaćinstvo Zagreba za sljedeći, 9. sastanak gradonačelnika glavnih gradova EU s Europskom komisijom, koji će se održati u prvoj polovici 2020. ,za vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europe.

Gradske vijesti - 2019.