clanak False

Stručni skup učitelja produženog boravka osnovnih škola

14.10.2019.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je u OŠ Tina Ujevića prisustvovao na Stručnome skupu   Rad u produženom boravku u osnovnim školama Grada Zagreba što ga je organizirao Gradski ured za obrazovanje.

Produženi boravak je neobvezan oblik odgojno-obrazovnog rada, a namijenjen je učenicima razredne nastave te se sukladno odredbama Državnoga pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja provodi od 12 do 17 sati za učenike I.,II., III. i iznimno IV. razreda. Grad Zagreb je financiranje Programa preuzeo od Ministarstva znanosti i obrazovanja u školskoj godini 1996./1997.
 
U školskoj godini 2019./2020. Program rada u produženome boravku je ustrojen u 115 osnovnih škola, od čega je Grad Zagreb osnivač za njih 110, te u 4 vjerske škole i u OŠ Velika Mlaka kojoj je osnivač Zagrebačka županija, a za 36 učenika koji imaju prebivalište u Gradu Zagrebu, istaknuo je gradonačelnik Bandić.
U šk. god. 2019./2020. Program se organizira u 620 skupina za 14.089 učenika, što obuhvaća 58 % od sveukupnog broja učenika razredne nastave u navedenim osnovnim školama.
Naglašavajući da se u Gradu iznimno cijeni predan rad učitelja te da se radi na izjednačavanju primanja učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama s istim odgojiteljskim i stručnosuradničkim kvalifikacijama u dječjim vrtićima Grada Zagreba, odlučeno je da se početkom ove školske godine plaće uvećaju  za 17,43 % za 700 učitelja koji realiziraju programe produženog boravka i Vikendom u sportske dvorane.
Osobno smatram da su svi odgojno-obrazovni radnici u osnovnim i srednjim školama važan čimbenik zagrebačkoga i hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava i preduvjet za razvoj kognitivnih, socijalnih i emocionalnih potencijala  našega najvažnijeg blaga i naše budućnosti – naše djece. Stoga se nadam i vjerujem da će vas ova mjera učvrstiti u želji da svoj poziv i u budućnosti obavljate savjesno, predano i s puno ljubavi, dodao je gradonačelnik.
 
Stručno predavanje za 620 učiteljica i učitelja održali su viši savjetnici za razrednu nastavu Agencije za odgoj i obrazovanje Biljana Petljak Zekić i Igor Rukljač.
 

Gradske vijesti - 2019.