clanak False

Sućut gradonačelnika u povodu smrti Branka Lustiga

14.11.2019.


Odlazak velikog čovjeka
 

Napustio nas je Branko Lustig, naš sugrađanin, dvostruki oskarovac, istaknuti filmski producent, čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u svjetskoj filmskoj umjetnosti kao neprikosnoveni autoritet i vrhunski profesionalac. Svojim djelima i svojim životom, pristupom, inzistiranjem na toleranciji, razumijevanju i promicanju demokratskih vrijednosti, zadužio je naš grad i našu zemlju.
 
Obitelji velikog čovjeka koji je s iskustvom Auschwitza i Bergen-Belsena širio pozitivnu energiju, znanje i ljubav, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uputio je telegram sućuti u kojem stoji:
 

S velikom tugom sam primio vijest o smrti, velikana koji je prije svega bio velik čovjek –  čovjeka iznimna znanja, iskustva i nevjerojatne biografije.
Koračajući  zagrebačkim ulicama, s njim je, ruku pod ruku, hodala dobrota.

Otišao je bard hrvatske i zagrebačke kulturne scene, moj veliki prijatelj, čovjek iza kojega ostaju velika djela i neizbrisiv trag u srcima svih koji su imali čast poznavati ga, razgovarati s njim, osjetiti dubinu ljudskosti kojom je zračio i kojom je osvajao.

Otišao je naš počasni građanin grada Zagreba, promicatelj demokratskih vrijednosti, tolerancije  i razumijevanja među različitima.
U ovome trenutku osjećam obvezu naglasiti da sve na čemu smo zajednički radili, da sve ono što je započeo i  što mu je mnogo značilo – ide dalje. I Dani židovskog filma, i Muzej tolerancije, i Spomenik žrtvama holokausta.


Posljednji ispraćaj Branka Lustiga, održat će se u ponedjeljak, 25. studenog 2019. u 13.35 sati u Velikoj dvorani na Krematoriju. Komemoracija će se održati u utorak, 26. studenog 2019. u 15 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.
 

 

Gradske vijesti - 2019.