clanak False

Susret gradonačelnika Zagreba i Podgorice

08.02.2019.
Srdačnim pozdravom gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić poželio je dobrodošlicu kolegi Ivanu Vukoviću, gradonačelniku Podgorice te veleposlaniku Crne Gore Bori Vučiniću na prijemu u palači Dverce. Crnogorsko izaslanstvo boravi u višednevnom posjetu Zagrebu povodom manifestacije Dani Crne Gore u Zagrebu – Kreativna Crna Gora.

U izjavama nakon sastanka, gradonačelnik Bandić istaknuo je dobru suradnju s crnogorskom nacionalnom manjinom u Zagrebu, te naglasio kako su odnosi dvaju glavnih gradova – Podgorice i Zagreba, unatrag 13 godina, išli uzlaznom linijom. Do ljeta ćemo posjetiti Podgoricu i formalizirati naše odnose koji su kroz povijest imali uzlazne i silazne putanje. Imamo puno više onoga što nas spaja nego razdvaja, rekao je gradonačelnik te dodao kako su upravo te točke dodira - točke na kojima treba surađivati - od kulture, gospodarstva i turizma do znanosti te će stoga potpisati Protokol o međusobnom razumijevanju i prijateljstvu. Zagrebački gradonačelnik posebnu zahvalu uputio je i veleposlaniku Crne Gore u Republici Hrvatskoj Nj. E. Bori Vučiniću na organizaciji manifestacije Dani Crne Gore u Zagrebu.

Nakon upisa u Knjigu dojmova, gradonačelnik Vuković zahvalio je gradonačelniku Bandiću na toploj dobrodošlici i izrazio zadovoljstvo boravkom u prijateljskoj Hrvatskoj i lijepom Zagrebu. Dodao je i kako će ovaj posjet iskoristiti i za upoznavanje sa zagrebačkim razvojnim planovima i projektima, ali i da je ideja iskoristiti odlične političke i ekonomske odnose dvaju zemalja kako bi se intenzivirala komunikacija i produbio odnos glavnih gradova Hrvatske i Crne Gore. Također, treba reći i da crnogorska zajednica u gradu Zagrebu ima izvanredan status, u jednom dijelu zahvaljujući i gospodinu Bandiću, a to je jedan od mostova suradnji koji predstavlja solidan temelj za sve ono što planiramo, a planiramo puno toga, zaključio je gradonačelnik Podgorice.

Na sastanku je bilo riječi i o ponovnoj uspostavi avionske linije Zagreb – Podgorica, što je potrebno riješiti na državnoj razini, ali i o nagrađivanom zagrebačkom Adventu, kao i raznim komunalnim temama.

Uz zagrebačkog gradonačelnika, sastanku je prisustvovala direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, pročelnica Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Vesna Šimić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za programe i projekte Europske unije Mirela Glavaš, zatim predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba Dušan Mišković, predsjednica udruge Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Montenegro – Zagreb Milanka Bulatović.

Delegaciju Crne Gore činili su, uz gradonačelnika Vukovića i veleposlanika Vučinića, zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić, menadžer grada Podgorice Marjan Junčaj, voditelj Službe za međunarodnu suradnju Podgorice Dragutin Đeković, šefica Kabineta gradonačelnika Podgorice Irena Rogošić te savjetnica za međunarodnu suradnju Ljiljana Šćepanović.

Gradske vijesti - 2019.