clanak False

Svjetski dan romskog jezika

05.11.2019.
Središnja svečanost u povodu Svjetskog dana romskog jezika održana je u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i drugih visokih uzvanika, a u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

Zagrebačkom gradonačelniku organizatori su uručili posebnu zahvalnicu na suradnji i unapređenju položaja romske nacionalne manjine u RH. Prigoda je ovo za podsjetiti se kako među ljudima nikad ne bi trebale postojati granice, već isključivo mostovi kojima se uvijek treba kretati u oba smjera, jer onoliko koliko su nacionalne manjine obogaćene hrvatskom tradicijom i kulturom, i mi smo obogaćeni svime onime što su manjine dale nama, rekao je gradonačelnik i čestitao Savezu i zastupniku Kajtaziju te vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine na uspješnoj organizaciji obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika. Strašno sam ponosan na to jer mi u Zagrebu iznad svega potičemo različitost i toleranciju te sam sretan da nam upravo ovakvi datumi pomažu graditi ne samo mostove među ljudima, već i most između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se kao romski nacionalni praznik već 10. godinu zaredom 5. studenog, u spomen na dan kad je 2008. objavljen prvi Romsko - hrvatski i hrvatsko - romski rječnik.

Gradske vijesti - 2019.