clanak False

U parku Bundek otkrivena bista Mahatme Gandhija

02.10.2019.

Bistu Mahatme Gandhija svečano su u Parku Bundek otkrili veleposlanik Republike Indije Nj. E. Arindam Bagchi, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.
Mahatma Gandhi rođen je na današnji dan prije 150 godina. Njegova bista u Zagrebu otkrivena je tim povodom, te se uklapa u brojne aktivnosti diljem svijeta koje se odvijaju u čast tog istaknutog humanista, političara, socijalnog aktivista i vođe pokreta za neovisnost Indije. Brončani rad nagrađivanog indijskog kipara Ram Vanaji Sutar i postament dar su Veleposlanstva Indije u Republici Hrvatskoj koje će financirati i samo postavljanje Spomenika, a sredstva za uređenje okoliša planirana su u Proračunu Grada Zagreba u 2019.

Gradonačelnik Bandić naglasio je kako su Gandhijeve ideje bile svevremenske. Nesebične ideje i predan rad u postizanju pravednosti te žrtva koju je podnio za ideale dovoljno govore same za sebe. Njegov život, poruke i djela, a najviše služenje svome narodu, mogu nam svima poslužiti kao sjajan primjer.

Također je poželio da spomenik Mahatme Gandhija potakne Zagrepčane na još više ljubavi, mudrosti, razboritosti, otvorenosti i osjećaja za istinske vrijednosti. Mahatma je učinio danas da ovdje dođu mnogi veleposlanici, čak vidim prijatelja Kohorsta i prijatelja Azimova, veleposlanike SAD-a i Ruske Federacije.
 
Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo otkrivanjem Ghandijeve biste u Zagrebu na 150. obljetnicu njegova rođenja. "Njegov rođendan Ujedinjeni su narodi proglasili Međunarodnim danom nenasilja i upravo je tu poruku nenasilja, rješavanja problema pa i otpora mirnim putem, Gandhi kao univerzalnu poruku svog autoriteta i svoje uloge političara i velikoga državnika distribuirao za vječnost i za cijeli svijet", kazao je Plenković. Dodao je da je Gandhi svojim načinom života, moralnim autoritetom, skromnošću, asketizmom i osobnim primjerom pomogao svojoj velikoj zemlji i svom velikom narodu da stekne svoju neovisnost. 

Veleposlanik Indije  Bagchi istaknuo je kako smatra prikladnim da ispod ove biste, prve Gandhijeve u Hrvatskoj, stoji njegova poruka: "Nema puta ka miru, mir je put".
Nadamo se da će otkrivanje ove biste omogućiti novom naraštaju stanovnika Hrvatske da doznaju nešto o trajnoj poruci koju je Gandhi poslao svijetu i koja je i danas jednako važna. Nadamo se i da će ova bista postati važno i zanimljivo mjesto kako stanovnicima Zagreba, tako i turistima, poručio je.

Zahvalio je premijeru Plenkoviću i gradonačelniku Bandiću na dolasku, jer to "simbolizira ljubav i naklonost koju Hrvatska gaji prema Gandhiju".
Podsjetio je da je indijski predsjednik tijekom posjeta u ožujku ove godine najavio da će darovati bistu Mahatme Gandhija. Bagchi je istaknuo kako mu je iznimno drago što su mogli tako brzo ispuniti njegovo obećanje i pronaći Gandhiju vječni dom u ovom lijepom parku Bundeku u Zagrebu.
 

Gradske vijesti - 2019.