clanak False

Uloga Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba u podršci djeci i obitelji

15.05.2019.
(www.zagreb.hr/HINA)U povodu Međunarodnog dana obitelji, održana je konferencija za novinare na temu ​Uloga Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba u podršci djeci i obitelji.
 
Rezultate Poliklinike koja je prepoznata u europskim razmjerima, a čiji je osnivač Grad Zagreb, predstavili su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ravnateljica Poliklinike za djecu i mlade grada Zagreba prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu dr.sc. Lana Petö Kujundžić i predstavnica Roditeljskog odbora Poliklinike Berislava Picek.

Ova je Poliklinika dobila brojna međunarodna i svjetska priznanja, radi na edukaciji i adekvatnom informiranju što dovodi do prevencije nasilja, rekao je gradonačelnik Bandić.

U zagrebačkoj Poliklinici za zaštitu djece i mladih u proteklih 16 godina pomoć je dobilo gotovo 18.000 djece i njihovih obitelji, od čega su gotovo polovica izvan Zagreba, jer drugi gradovi nemaju takvu ustanovu, istaknula je u srijedu ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander.

Na konferenciji za novinare u povodu Međunarodnog dana obitelji Buljan Flander je poručila da stručnjaci, ali i svi ostali građani, imaju zakonsku i moralnu dužnost štititi djecu, posebno onu koja pati. 

Uz podršku Grada Zagreba kao osnivača Poliklinika je počela djelovati kao specijalizirana ustanova za zlostavljanu, zanemarenu i traumatiziranu djecu u vrijeme kada djeca nisu imala mjesto na kojem mogu dobiti punu podršku i zaštitu. U prvo vrijeme dolazilo im je 900 do 1000 djece godišnje, a lani su imali više od 1500 djece u obradi i preko 500 djece iz prijašnjih godina.

Zagrebačka Poliklinika je jedina zdravstvena ustanova u Europi koja nudi usluge ispitivanja djece za potrebe suda, kao važan segment pravosuđa prilagođenog djeci. Buljan Flander je podsjetila da je 2008. Poliklinika dobila svjetsko priznanje za najbolji multidisciplinarni tim, a 2010. je predstavljena UN-u i Vijeću Europe kao primjer dobre prakse u zaštiti djece.
Istaknula je kako su lani imali 300 djece žrtava ili svjedoka obiteljskog nasilja, a u prosjeku godišnje imaju i 100 djece koja su seksualno zlostavljana.

U Polikliniku dolazi povećani broj djece zato što su proširili svoju djelatnost i na djecu koja nisu zlostavljana i zanemarena, a jedan od čimbenika je i to što se roditelji sve manje stignu baviti djecom. Buljan Flander kaže kako je neki dan pročitala da roditelji s djecom provedu svega osam minuta dnevno.

Predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Petö Kujundžić istaknula je kako su u Poliklinici prvi krenuli raditi "forenzički intervju" sa zlostavljanim djetetom, koje je u zasebnom prostoru s posebno educiranim stručnjakom moglo razgovarati bez gledanja svog počinitelja.

"Bez Poliklinike i stručnih osoba koje znaju raditi forenzički intervju nećemo saznati istinu i pronaći uzroke zašto se dijete, recimo, loše ponaša. Često je maloljetnički delikvent žrtva koju nismo prepoznali u njegovoj ranoj životnoj dobi i nismo primijenili sve što smo mogli", kaže Petö Kujundžić.

Predstavnica Roditeljskog odbora Poliklinike Berislava Picek pozvala je roditelje da osluškuju svoju djecu i kada ne govore, da gledaju njihovo ponašanje i promatraju neverbalnu komunikaciju, te da se ne boje ako primijete probleme s kojima se oni kao roditelji ne mogu nositi.

Gradske vijesti - 2019.