clanak False

Zamjenica Majić na Konferenciji Pametni gradovi

20.11.2019.
U Tvornici kulture održana je konferencija Pametni gradovi – gradovi budućnosti koju su organizirale dnevne novine i internetski portal Poslovni dnevnik, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.
Konferencija je finale polugodišnjeg projekta započeta u svibnju, a cilj joj je da promovira smart city i srodne inicijative koje su implementirane u planove razvoja hrvatskih gradova, ali i da podiže svijest o važnosti novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja radi poboljšanja kvalitete života stanovnika.

Obraćajući se prisutnima, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić je istaknula da su ljudi temelj svih pametnih rješenja te da će spomenuta rješenja biti pametna onoliko koliko će koristiti Zagrepčanima.

Neki gradovi stavljaju naglasak na tehnologije, neki na ljudske resurse i obrazovanje, a jedan dio njih na sudjelovanje građana u pametnim rješenjima. Grad Zagreb ima jedinstven pristup u strategiji pametnih gradova, a u definiranju svoje strategije je objedinio sva tri pristupa. Jednako je važno omogućiti građanima da se koriste pametnim rješenjima, ali da bi se njima mogli koristiti neophodno je obrazovanje i  ljudski resursi, kazala je zamjenica Majić, dodavši kako u Zagrebu posluje 12 400 udruga koji su prethodno za svoje potrebe morale nositi prijavu i barem 6 dokumenata, a danas oni pametnim rješenjem preko jedne prijave mogu svih 6 dokumenata učitati i olakšati proces prijave.

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen kao primjer uspješne implementacije pametnih rješenja je naveo  finske gradove, odnosno načine na koji oni zbrinjavaju otpad, a zbog čega se otvaraju tvrtke koje se bave otpadom te  nova radna mjesta, a osnažuju ekološku svijest građana.

Glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević je rekao da je ovo peta godina da novine i portal zajednički organiziraju ovu konferenciju. Cilj joj je da potakne hrvatske gradove da promišljaju o pametnim rješenjima i da prikazuju primjere iz svijeta kako se može poboljšati kvaliteta življenja građana projektom pametnih gradova.
 

Gradske vijesti - 2019.