clanak False

Zamjenica Majić u službenom posjetu Ankari

19.09.2019.
Na poziv gradonačelnika Ankare Mansura Yavasa u šestodnevnome službenom posjetu Ankari je bila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić koja se sastala s predstavnicima gradskih vlasti te gospodarskih i industrijskih subjekata.
 
Prvog dana posjete, 9. rujna, zamjenica Majić se sastala s Nj. E. Hrvojem Cvitanovićem, veleposlanikom Republike Hrvatske u Republici Turskoj i izvijestila ga o aktualnim gradskim projektima –  nabavi tramvaja, rekonstrukciji žičare i rotora, obnavljanju mostova, Smart City strategiji, gradnji kongresno-sajamskog centra, posebice o pitanju zbrinjavanja otpada i pronalaženja održivoga ekološkog modela upravljanja otpadom. Veleposlanik je napomenuo da će hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije pridonijeti našoj važnosti u zajednici europskih naroda.
 
Dan kasnije, u zgradi ankarske Gradske uprave zamjenica Majić se sastala s novoizabranim gradonačelnikom Masurom Yavasem koji se prisjetio svog susreta s gradonačelnikom Milanom Bandićem u Moskvi. Tijekom razgovora gradonačelnik i zamjenica su istaknuli važnost suradnje dvaju prijateljskih gradova te su izrazili želju za daljnjim razvijanjem odnosa, posebice na području infrastrukture, strategije pametnih gradova, turizma i industrije. Zamjenica Majić je također naglasila važnost projekata iz sfere gospodarske revitalizacije i integracije pametnih tehnologija kao područja na kojima se može zajednički djelovati. Na sastanku je prisustvovao i veleposlanik RH u Turskoj te voditelj Odjela za vanjske poslove Ramazan Kabasakal.
 
Nadalje, zamjenica se susrela i s Hayrettinom Çetinom, zamjenikom gradonačelnika Ankare te Masumom Sumom, voditeljem Sektora za EU poslove Odjela za vanjske poslove. Razgovarali su o javnome prijevozu, m-Parkingu, gospodarenju otpadom, proračunu, kulturnoj suradnji te organizaciji gradskih uprava, a zamjenica Majić je zamjenika gradonačelnika Ankare obavijestila da se Zagreb kandidirao za domaćina konferencije EUROCITIES-a sljedeće godine na temu socijalne politike.
 
Na radnome sastanku u Trgovačkoj komori Ankare predsjednik Gursel Baran je prezentirao rad Komore koja broji 157 000 članova i po veličini je druga u Turskoj. Istaknuo je da je hrvatsko-turska trgovačka razmjena vrijedna oko 600 milijuna dolara, od čega između Zagreba i Ankare oko 20 milijuna dolara. Zamjenica je iznijela statističke podatke o gospodarstvu i gospodarstvenicima na razini Zagreba te je predložila suradnje na području logistike te halal certifikacije i izvoza halal proizvoda hrvatskih proizvođača na tursko tržište. Predsjednik Komore Baran i zamjenica Majić su  razgovarali o mogućnosti organiziranja gospodarskog foruma koji bi okupio turske i hrvatske poduzetnike.
 
Uslijedio je sastanak u OSTIM-u (Organiziranoj industrijskoj zoni), tehnoparku s preko 6 200 poduzeća u 17 sektora i s više od 60 000 zaposlenika. Razgovaralo se o mogućnostima jačanja suradnje  Zagrebačkoga inovacijskog centra i OSTIM-a te Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog sveučilišta OSTIM-a.
 
Uime Grada Zagreba zamjenica Majić je položila vijenac i odala počast Kemalu Ataturku, osnivaču moderne Turske, a potom je posjetila njegov Muzej.
 
Službeni posjet Ankari zamjenica je završila sastankom s hrvatskim veleposlanikom na kojem su definirali smjernice budućih aktivnosti, a sukladno dogovoru s ankarskim kolegama.

Gradske vijesti - 2019.