clanak False

Živjeti starost, izazov za pojedinca, obitelj i društvo

01.10.2019.
Danas je u Hotelu International, a u povodu Međunarodnog dana starijih osoba zamjenica zagrebačkog gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević otvorila konferenciju Živjeti starost – izazov za pojedinca, obitelj i društvo koja se održava do 3. listopada. Tom je prilikom Povelju Grada Zagreba uručila dugogodišnjemu promotoru aktivnoga i zdravog starenja gospodinu Nikoli Turku.

Nakon što je svim sudionicima zaželjela dobrodošlicu, zamjenica je istaknula kako se uz pojam starijih osoba često naglašavaju isključivo negativni aspekti starenja, npr. bolesti, nemoć i usamljenost, a da se zaboravljaju stečena znanja, iskustvo i mudrost kao važan potencijal koji se može prenijeti mlađim generacijama.

Dodala je također da konferencija pokušava skrenuti pažnju na rastuću potrebu podizanja kvalitete života starijih osoba. U hrvatskome društvu nijedna osoba ne smije biti suvišna, a konferencija će odgovoriti na mnogo pitanja o kvaliteti stanovanja, urbanome življenju, institucionalnoj i deinstitucionalnoj skrbi, suradnji s civilnim sektorom te o onima koji promišljaju javne politike iz područja zaštite osoba treće životne dobi i koji promiču njihova prava i dostojanstvo.

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa je Gradu Zagrebu i Zakladi Zajednički put zahvalila na organizaciji i odabiru teme konferencije jer se bavi pitanjem u kojoj mjeri svatko pojedinačno može doprinijeti životu osoba treće životne dobi.

Veliki izazov koji pogađa zemlje Europske unije i Hrvatsku, a s kojim se moramo suočiti je starenje stanovništva, istaknula je pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak te je dodala kako je važno kod starijih osoba osvijestiti potrebu uključivanja u što više društvenih događanja.

Predstavnica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora Željka Josić je napomenula da je tema konferencije hvalevrijedna jer je u Hrvatskoj sve više osoba starijih od 65 godina, a u čemu prednjače slavonske županije. Danas smo mladi, a već sutra kročimo u starost. Stoga sve što danas napravimo za starije, napravili smo za sebe u budućnosti, zaključila je.

Riječ je o jedinstvenoj konferenciji u Republici Hrvatskoj koja je posvećena životu u starijoj životnoj dobi i na koju se motri iz perspektive različitih stručnjaka s fokusom na planiranje vlastitog starenja i društvenog planiranja starenja. Cilj konferencije je da promovira interdisciplinarni pristup starenju.

Osim gradonačelnika Bandića, državne tajnice Pletikose, pomoćnice Čičak i predstavnice Odbora Josić, prisutnima se obratio opunomoćeni ministar i ekonomski savjetnik Veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Bernard Šrajner, a potom voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj  Antoinette Kaić-Rak.

Gradske vijesti - 2019.