clanak False

Agencija Moody's povisila dugoročnu ocjenu kreditne sposobnosti Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga za dvije razine, u investicijski razred rejtinga

20.07.2022.
Kreditna agencija Moody's povisila je jučer dugoročnu ocjenu kreditne sposobnosti Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga za dvije razine, s Ba1 na Baa2, odnosno iz spekulativnog u investicijski razred rejtinga, uz stabilne izglede.
 
Odluka Moody'sa dolazi nakon što je ista povećana i Republici Hrvatskoj, te agencija očekuje da će podizanje ocjene kreditne sposobnosti nakon prelaska na euro pozitivno utjecati na Grad Zagreb i Zagrebački holding, imajući u vidu i stratešku poziciju Grada Zagreba unutar Hrvatske. Stabilni izgledi povezani s kreditnom sposobnošću Grada održavaju njegovu financijsku stabilizaciju i srednjoročno smanjenje dužničkog opterećenja.
 
Moody's navodi da ocjena kreditne sposobnosti Grada Zagreba Baa2 odražava veliko i raznoliko lokalno gospodarstvo Zagreba koje doprinosi osnovi poreznih prihoda uz nisku volatilnost i pozitivan trend rasta.
 
Moody's nadalje kaže i kako će dug nekih trgovačkih društava u vlasništvu Grada srednjoročno nastaviti padati zahvaljujući boljim financijskim rezultatima.
 
Agencija navodi da se solidne institucije Zagreba i njegova upravljačka snaga odražavaju u izdavateljevoj ocjeni upravljačkog profila koja je neutralna do niska. Tome doprinosi visoka vjerodostojnost Grada koji svojim poslovanjem upravlja koristeći se razboritim planiranjem financiranja, što omogućuje višegodišnje predviđanje ključnih trendova.
 
Veseli nas da je Moody's prepoznao financijsku stabilizaciju ne samo u Gradu Zagrebu već i restrukturiranje u Zagrebačkom holdingu, koji su bila nužni da bi Grad Zagreb i Zagrebački holding izdržali nove izazove na koje utječu globalne okolnosti“, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba komentirajući povećanje rejtinga.
 
Službeni dokumenti dostupni su na službenim stranicama Grada Zagreba.

Gradske vijesti - 2022.