clanak False

Započeli radovi na obnovi Muzeja za umjetnost i obrt

02.12.2022.

Simboličnom predajom ključeva muzeja izvođačima radova, danas je započela konstrukcijska obnova u potresu oštećene zgrade Muzeja za umjetnost i obrt. Radovi na obnovi, financirani sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije, otvoreni su u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Grada Zagreba Luke Korlaeta, ravnatelja Muzeja Miroslava Gašparovića te izaslanika ministrice kulture i medija Tomislava Petrinca.
 
“Ovo je prva kapitalna obnova zgrada u kulturi u Zagrebu, ako ne računamo Gavellu i Hrvatski povijesni muzej koji se djelomično obnavljaju, a djelomično rekonstruiraju i dograđuju”, rekao je zamjenik Korlaet objasnivši kako je ova zgrada, pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, iznimno zahtjevna za projektiranje ali i za izvedbu.
 
Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika najavio je i druge projekte obnove u kulturi – uskoro započinju radovi na konstrukcijskoj obnovi Umjetničkog paviljona, rekonstrukcija Crkve Krista Kralja, mirogojskih arkada, ali i zgrada Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića koja je također zaštićeno kulturno dobro.
 
“Ovo će biti zasigurno jedan od najvećih izazova u Zagrebu i Hrvatskoj jer se radi o najvećem umjetničkom muzeju i jednom od temelja zagrebačke i hrvatske kulture”, rekao je ravnatelj Gašparović izrazivši zadovoljstvo što započinje obnova Muzeja za umjetnost i obrt.
 
Ravnatelj je predstavnicima Grada i Ministarstva uručio po jednu staru originalnu ciglu spašenu iz šute nastale prilikom potresa, a predstavnici izvođača radova uz ciglu su dobili i originalan ključ muzejskih vrata, uz poruku ravnatelja – da ga što brže vrate!
 
Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava, MUO-u je odobreno gotovo 66 milijuna kn za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite zgrade. Konstrukcijska obnova prva je faza rekonstrukcije zgrade, a očekivani rok završetka radova je krajem lipnja 2023. Radovi u ovoj fazi vrijedni su 38 milijuna kuna. Muzej očekuje još i cjelovita obnova što uključuje i obnovu infrastrukture i zaštitu muzejske građe.
 
 

Gradske vijesti - 2022.