clanak False

Kreće obnova jednog od najbitnijih željezničkih koridora u Zagrebu

18.10.2022.
Danas je u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture potpisan ugovor za obnovu pruge između Glavnog i Zapadnog kolodvora.

„Obnova ove trase je iznimno bitna jer je željeznica sastavni dio sustava javnog prijevoza Grada Zagreba te je ključna za bolji i integrirani javni prijevoz“ istaknuo je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević. 

 „Ovo je nastavak dobre suradnje Grada Zagreba i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te HŽ infrastrukture“ naglasio je gradonačelnik Tomašević te dodao kako je Grad s Ministarstvom razgovarao o različitim temama koje uključuju nova željeznička stajališta na trasi sjever-jug, zatim o povezivanju Zračne luke i centra Zagreba gdje se došlo do zajedničkog razumijevanja te teme. Razgovara se i o izgradnji tramvajske pruge po Heinzelovoj ulici, od Zvonimirove do Vukovarske u prvoj fazi, pa u drugoj fazi do okretišta Savišće. Zatim, o denivelaciji Slavonske avenije, o kupovini novih tramvaja što je u završnoj fazi realizacije, a s obzirom na povećanu brzinu vlakova nakon rekonstrukcije pruge, bitne su i denivelacije ispod željezničke pruge, posebice u Ulici Medpotoki u Gajnicama. 

„Nadam se da će se svi ovi projekti što brže realizirati, na korist svih građana Zagreba. Rok za projekt obnove pruge je 18 mjeseci, i vjerujem da će tako i biti te da će se odmah vidjeti rezultati projekta na javnom prijevozu i na kvaliteti života građana“ rekao je gradonačelnik. Izrazio je zadovoljstvo predstojećom obnovom i rekonstrukcijom samog Zapadnog kolodvora, koji je, što mnogi ne znaju, bio prvi zagrebački kolodvor, a 30 godina i glavni kolodvor u Zagrebu.  

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković čestitao je HŽ infrastrukturi i izvođaču radova na potpisivanju Ugovora te najavio veliki investicijski ciklus na području obnove i gradnje željezničke infrastrukture u Hrvatskoj, istaknuvši i do sada potpomognute projekte na području Grada Zagreba, kao što su izgradnja rotora, obnova tramvajske infrastrukture i nabava novih autobusa.

Ministar je spomenuo jako dobru suradnju s Gradom Zagrebom, osvrnuvši se na zajedničke projekte koji slijede kao što je nabavka 20 novih tramvaja za koje bi ugovor trebao biti potpisan do kraja godine, obnova tramvajske infrastrukture, denivelacija Slavonske ulice i spoj sa Zračnom lukom, gdje HŽ Infrastruktura već radi projektnu dokumentaciju.  

Za potonje su gradonačelnik Tomašević i ministar Butković zaključili kako konačno postoji konsenzus između Grada, Ministarstva i HŽ-a da Zagreb i Zračna luka moraju biti povezani brzom prometnom vezom. Zato se ide u izgradnju brze željeznice. Za pripremu dokumentacije za taj projekt će po procjeni biti potrebne oko dvije godine, a planirano financiranje je kroz fondove EU. 

Posao modernizacije željezničke infrastrukture od Zapadnog kolodvora do Glavnog kolodvora vrijedan je 200 milijuna kuna te će se u potpunosti financirati iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, s rokom izvođenja 18 mjeseci od uvođenja izvođača radova.  

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HŽ Infrastruktura d.o.o. Ivan Kršić i predstavnik izvođača radova Davor Mavar, direktor tvrtke Swietelsky d.o.o. 

Gradske vijesti - 2022.