clanak False

Završena energetska obnova Dječjeg vrtića Hrvatski Leskovac i Doma zdravlja Zagreb Centar – Zdravstvena stanica Remetinec

06.12.2022.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je obišao energetski obnovljene objekte Dječjeg vrtića Hrvatski Leskovac i Doma zdravlja Zagreb Centar - Zdravstvena stanica Remetinec, u društvu zamjenika gradonačelnika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta te ravnateljice Dječjeg vrtića Hrvatski Leskovac Renate Knez i ravnatelja Doma zdravlja Zagreb Centar Ina Protrke.  

Gradonačelnik je poručio da će cjelovita energetska obnova dovesti ne samo do smanjenja emisije stakleničkih plinova, nego i do značajnih financijskih ušteda. „Ovdje se kao energent koristilo lož ulje, što bi trebalo biti iza nas. Ne samo da je obnovljena fasada, nego su ugrađeni i solarni kolektori za grijanje vode, što će omogućiti uštede od 50 posto', rekao je. Ukupna investicija za obnovu vrtića iznosila je oko 4,8 milijuna kuna, od čega je trećina povučena iz EU fondova. 

„Ovo je naš najstariji vrtić koji je otvoren još davne 1981. godine. Već odavno vapi za obnovom kojoj smo se naročito veselimo. Zahvaljujemo gradonačelniku i njegovim suradnicima na uspješnoj realizaciji ovog projekta“, kazala je ravnateljica Knez. 

Nakon obilaska energetski obnovljenog vrtića, gradonačelnik je sa suradnicima i ravnateljem Inom Protrkom, obišao i stanicu Doma zdravlja Zagreb Centar u Remetincu na kojem je također dovršena energetska obnova. 

„Dom zdravlja Centar ima 64 lokacije, a može se reći da smo na pola puta što se tiče energetske obnove. Na dobrom smo putu da veći dio naših zdravstvenih stanica energetski obnovimo, što bi nam bilo iznimno značajno kada u obzir uzmemo poskupljenja koja dolaze“, rekao je ravnatelj Doma Zdravlja Zagreb Centar Ino Protrka. Ukupna investicija iznosi 9,6 milijuna kuna od čega su 4 milijuna iz povučeni iz EU fondova.

Gradonačelnik Tomašević je najavio značajno povećanje ulaganja u energetsku obnovu zgrada u vlasništvu Grada u iduće dvije i pol godine. Objasnio je da će se veliki dio sredstava povući iz EU fondova, ali će se koristiti i energetski krediti, o čemu Grad razgovara s bankama.

“Ovo je ogroman zaokret u energetskoj obnovi, ne samo zato što je to dobro za okoliš i kvalitetu zraka, nego i za gradski proračun, pa možemo uštedjeti više novca za nove investicije, uključujući proširenje gradskih vrtića“, poručio je gradonačelnik.

Gradske vijesti - 2022.