clanak False

Na sastanku u Rijeci gradonačelnici Tomašević i Filipović najavili daljnju suradnju dvaju gradova

22.10.2022.
Na sastanku u Rijeci gradonačelnici Tomašević i Filipović najavili daljnju suradnju dvaju gradova 
 
Gradonačelnici Zagreba i Rijeke Tomislav Tomašević i Marko Filipović, sa zamjenicima i suradnicima, održali su danas radni sastanak u Gradskoj upravi Grada Rijeke.  
 
Na sastanku se razgovaralo o temama energetske krize i njezinog utjecaja na proračune jedinica lokalne samouprave, zbrinjavanja otpada, programima građanskog odgoja i obrazovanja, i priuštivom stanovanju. 
 
Nakon sastanka u izjavi za medije gradonačelnik Tomašević zahvalio je kolegi Filipoviću i njegovim suradnicima na pozivu i konstruktivnom sastanku istaknuvši da ja važno da gradovi Zagreb i Rijeka imaju dobru suradnju i koordinaciju. 
 
“Upravo je u Rijeci bila pokrenuta prva aktivnost građanskog odgoja i obrazovanja, čiji primjer slijedi i Zagreb kada govorimo o osnovnim školama, a u isto vrijeme imamo i jednak model fakultativnog predmeta u srednjim školama pod nazivom Škola i zajednica (ŠIZ), na koji su reakcije učenika vrlo pozitivne”, rekao je gradonačelnik Tomašević. 
 
“Također smo se dotaknuli i vrlo važne teme priuštivog stanovanja, s kojim se sve više gradova u Hrvatskoj ima poteškoća, naročito kada su u pitanju mladi ljudi odnosno mlade obitelji”, naglasio je gradonačelnik Tomašević. 
 
“Tržište najma sve je više neregulirano, a u isto vrijeme imamo i neadekvatni porezni sustav te neadekvatne mjere APN-a koje zbog svoje  periodičnosti dovode do povećanja cijena stanova. Velik broj mladih obitelji nisu ni sposobni za kredit pa ne mogu ni sudjelovati u tim programima i upravo nas to potiče na međusobnu suradnju da vidimo što mi kao gradovi možemo napraviti u tom smislu. Želimo otvoriti ovu temu i u razgovoru s državnim institucijama pronaći rješenje za adekvatnu stambenu politiku kako bi se spustile cijene najma”, rekao je gradonačelnik Tomašević. 
 
Gradonačelnik Filipović istaknuo je da su se dotakli raznih tema koje muče sugrađane, jedna od njih upravo je cijena električne energije i plina te svega onoga što iz toga proizlazi jer kako je kazao živimo u neizvjesnom vremenu koje se reflektira i na jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaja gradova. Naglasio je i da su razgovarali o temi zbrinjavanja otpada koja je vrlo aktualna, te su tom prilikom i prezentirali neke njihove modele koji su već ranije predstavljeni članovima Gradskog vijeća. Dodao je da su dogovoreni i budući sastanci na operativnim razinama, te da žele potaknuti dobru suradnju s glavnim gradom Hrvatske, Gradom Zagrebom.  
 
Na sastanku su sudjelovalii i zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec, zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba Luka Juroš te pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar.

Gradske vijesti - 2022.