clanak False

U Trnskom održan „Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu“

08.10.2022.
Danas je održan prvi po redu „Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu“ koji su organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Grad Zagreb i Domovi zdravlja. Prva manifestaciju u sklopu ovog Sajma zdravlja, pokrenutog s ciljem zbližavanja zagrebačkih zdravstvenih djelatnika sa svojim sugrađanima i jačanja kulture brige o zdravlju i kvaliteti života na razini cjelokupne zajednice, održana je gradskoj četvrti Novi Zagreb – Zapad pokraj tržnice Trnsko. Okupljeni građani tako su imali prilike kroz brojne edukacije, radionice i besplatne preglede, uz savjetovanje zdravstvenih djelatnika dobiti nova saznanja o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti, prepoznavanju simptoma raznih bolesti i općoj brizi o svome zdravlju.

Na samom otvaranju Sajma, okupljene građane pozdravili su gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Centar, Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine i Tomislav Vukoja, predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad.

O manifestaciji i cjelokupnom događanju govorio je i gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević. „Veliki čovjek i liječnik dr. Andrija Štampar svojim je vizionarstvom predstavljao zdravstvenu avangardu, kako na našoj domaćoj, tako i na međunarodnoj razini. Jedno od njegovih najvažnijih načela je bilo upravo to da zdravlje zajednice dolazi ispred zdravlja pojedinca, a način za to postići je prvenstveno da liječnik dolazi k narodu i među ljude, a ne obrnuto. Stoga zahvaljujem Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, našim Domovima zdravlja i svim našim zdravstvenim djelatnicima na ovoj hvalevrijednoj inicijativi te provođenju ovih postulata u djela. U sklopu ovog javnozdravstvenog sajma želimo našim sugrađanima dovesti važne zdravstvene usluge na njihov kućni prag i stoga pozivam sve naše građanke i građane svih generacija da maksimalno iskoriste ovaj projekt i u svojim kvartovima odrade preglede, edukacije i radionice, koji će zasigurno biti od velikog značaja za kolektivno zdravlje naše zajednice.“

S ciljem podizanja svijesti važnosti održavanja zdravog načina života, kroz razne edukacije i radionice, svi okupljeni imali su priliku napraviti besplatni pregled s liječnicima, dobiti prijedloge jelovnika koji su prilagođeni određenim zdravstvenim stanjima, savjetovati se sa zdravstvenim djelatnicima i nutricionistima. Jedna od najvažnijih uloga ovoga sajma, kao i svih budućih u ovom području je i zbližavanje Grada Zagreba, Zavoda i Domova zdravlja sa sugrađanima.

„Ovaj projekt, uz svoje temeljne vrijednosti, viziju i svrhu, također predstavlja vrlo kvalitetnu suradnju i visoku razinu koordinacije između mjesne samouprave, naših zdravstvenih ustanova, ali i naših građana čije su povjerenje i podrška vitalni za uspjeh cjelokupnog sajma. Stoga još jednom zahvaljujem svim našim partnerima na uspješnoj i ugodnoj suradnji te našim sugrađanima u Trnskom na današnjem dolasku i sudjelovanju. Naposljetku, ovaj sajam posvećen je upravo njima, odnosno tome da zdravstvene usluge i savjetovanja prebacimo iz naših ordinacija u kvartove diljem grada i među naše sugrađane, kako nas je i učio dr. Andrija Štampar“, izjavio je prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Uz mobilni mamograf, poseban interes građana privukao je i štand na kojem su djelatnici Doma zdravlja Zagreb – Centar, zajedno sa djelatnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ provodili mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi uz savjetovanje stručnjaka u skladu s rezultatima. Ovakve manifestacije prilika su građanima da se dodatno konzultiraju sa stručnjacima te da kroz edukacije i radionice nauče poboljšati svakodnevne životne navike i produljiti svoj životni vijek. Stoga se u nadolazećem periodu pozivaju Zagrepčanke i Zagrepčani svih generacija da posjete ovaj sajam zdravlja kada dođe i u njihov kvart te na svom kućnom pragu učine važan i konkretan korak za svoje zdravlje i kvalitetu života.

Gradske vijesti - 2022.