clanak False

Bandić primio predsjednika HBK Marina Srakića

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, posjetio je zagrebačku gradsku upravu, gdje se susreo s gradonačelnikom Milanom Bandićem.
22.09.2009.

ZAGREB, 22. rujna 2009. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je u Gradskome poglavarstvu primio đakovačko-osječkog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Marina Srakića.

Nakon sastanka Bandić je izjavio novinarima da su razgovarali o izgradnji nove zgrade HBK na Ksaveru u Zagrebu te o pomoći Zagreba u obnovi đakovačke katedrale.

U usporedbi s onim što je biskup đakovački Josip Juraj Strossmayer učinio za Zagreb i njegove vrhunske znanstvene i kulturne institucije, to je samo mali obol i dug koji ćemo dati u obnovi katedrale, rekao je Bandić, dodajući kako je dvadesetak poslovnih ljudi iz Slavonije i drugih dijelova Hrvatske i inozemstva za đakovačku katedralu darovalo po 50 tisuća kuna, što je nešto više od milijun kuna.

Po gradonačelnikovim riječima, taj je novac prikupljen njegovim angažmanom i pronalaženjem dobrotvora. Prije mjesec dana, nakon povratka iz Vukovara, Bandić je u đakovu posjetio nadbiskupa Marina Srakića i izvijestio ga o akciji koja je danas završena.

Nadbiskup Marin Srakić zahvalio je gradonačelniku na srdačnom prijamu i susretu, ističući da je papa Ivan XXIII. đakovačku katedralu nazvao naljepšom crkvom između Carigrada i Venecije.

Đakovačka katedrala stara je više od 120 godina pa je nužna njezina obnova, rekao je nadbiskup Srakić, podsjećajući da je biskup Strossmayer volio Zagreb pa je velik dio prihoda koji je dobivao od svoje biskupije ulagao u visoke hrvatske znanstvene i kulturne ustanove u težnji da Zagreb bude pandan Beču ili Budimpešti.

"Sadašnji gradonačelnik prepoznao je sve te Strossmayerove zasluge pa se uključio u pomoć đakovačkoj katedrali", istaknuo je Srakić.

Zagrebački gradonačelnik i predsjednik HBK razmijenili su darove.

Na sastanku su bili i glavni tajnik HBK Vjekoslav Huzjak te gradonačelnikov savjetnik Stipe Zeba.


Gradske vijesti - 2009.