clanak False

Otvoren Centar za prevenciju moždanog udara

Od ponedjeljka, 14. prosinca, suvremeno opremljeni Centar za prevenciju moždanog udara koji će djelovati pri Klinici za neurologiju KB Sestara Milosrdnica, otvorit će vrata prvim pacijentima...
09.12.2009.


Suvremeno opremljeni Centar za prevenciju moždanog udara, koji će djelovati pri Klinici za neurologiju KB Sestara milosrdnica, od ponedjeljka će primati prve pacijente, čulo se to na otvorenju Centra kojega su zajedno otvorili gradonačelnik i upravitelj Zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti Milan Bandić i predsjednica Upravnog odbora Zaklade prof. dr. Vida Demarin.

Ja sam danas najsretniji čovjek na svijetu i osjećam se kao pobjednik, jer nakon četiri godine, otkako smo osnovali Zakladu, danas je i otvoren prvi ovakav centar u ovom dijelu Europe koji korespondira s europskim standardima i postavlja Zagreb visoko na zdravstvenu kartu Europe, iako Hrvatska još nije u Europskoj Uniji, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Bandić na otvaranju Centra, u kojemu će pregled moći obaviti Zagrepčani, ali i svi građani Hrvatske.

Gradonačelnik se posebno zahvalio Ministarstvu zdravstva i KB-u Sestre milosrdnice, prof. dr. Vidi Demarin, brojnim donatorima te, posebno, ministru zdravstva Bavarske prof Thomasu Zimmermannu, na idejama i iskustvima koje su iz minhenskog Centra preneseni kolegama u Zagrebu.

Da podsjetimo, potaknut moždanim udarom što ga je preživio 2003., gradonačelnik je osnovao Zakladu, te je kao inicijalna sredstva darovao svoju plaću, a na današnjem otvorenju Centra, najavio je i donaciju od 50 tisuća kuna od predsjedničke kampanje za dodatno opremanje Centra. Trenutno se raspolaže s opremom ukupne vrijednosti oko 1,6 milijuna kuna skupljenih od raznih donatora i akcijama Zaklade, a najvredniji je poseban ultrazvuk koji omogućava vrlo ranu detekciju bolesti.

Kako se moglo čuti od prof. dr. Demarin, od neke od cerebrovaskularnih bolesti danas u svijetu umire svaka treća osoba, u Hrvatskoj svaka druga, a u zadnje vrijeme sve češće obolijevaju mlađe, radno sposobne osobe.

Vezani članci: 200.000 eura za aparaturu za rano otkrivanje cerebralnovaskularnih bolesti


Gradske vijesti - 2009.