clanak False

Neće biti poskupljenja komunalnih usluga

(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas da odgovorno tvrdi i jamči da ove i iduće godine neće biti poskupljenja gradskih komunalnih usluga ni zadiranja u stečena socijalna prava.
28.10.2009.

(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas da odgovorno tvrdi i jamči da ove i iduće godine neće biti poskupljenja gradskih komunalnih usluga ni zadiranja u stečena socijalna prava.

Bandić je najavio rekao da će idućih dana s predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga i konzorcijem banaka premostiti servisiranje dugova podizanjem kredita, ali samo koliko je za to nužno potrebno. Kreditom se neće pokrivati nerad, neodgovornost i nekompetencija, istaknuo je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Kako je rekao, njegov je imperativ da se provede ušteda i racionalizacija unutar Holdinga. Izvijestio je da je razgovarao s predstavnicima triju najvećih banaka u Hrvatskoj, koje znaju da u Zagrebu još imaju najbolju situaciju od svih hrvatskih gradova.

U vezi sa slučajem Zagrepčanke, Bandić je rekao kako može samo konstatirati da su izbori počeli, a još nisu ni raspisani, te da se nije kandidirao i ne zna hoće li to učiniti. Drži da je cilj jedan - "kako ocrniti grad i Holding, da je Bandić to sve skupa zadužio, upropastio i bježi dalje". Gradonačelnik je naglasio da se proračun puni za razini prošle godine i da se mogu servisirati sve investicijske aktivnosti na prošlogodišnjoj razini i čekati neko bolje vrijeme. Bandić smatra da se oporba, pa i njegovi suradnici i vijećnici koriste istom retorikom, da podnose iste amandmane i nameću iste crne slutnje.

Bandić odgovorno tvrdi da grad Zagreb dosta dobiva što nije dobio već 30 godina. "Napravili smo nešto više nego što smo planirali i za to ćemo iduće godine nešto napraviti malo manje", ustvrdio je Bandić.

Odgovorio je kako ne zna da je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović izjavio da postoji mogućnost poskupljenja ZET-ovih usluga, te da Čović "ima poštovati politiku grada, jer je Holding gradski servis".

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić istaknuo je da su financije stabilne i da se gradski proračun još puni kao prošle godine te da ne zna odakle te katastrofične i panične izjave vezane za gradske financije. Istaknuo je da grad još ispunjava sve dospjele obveze - likvidan je i ima novca, a u prosjeku je svaki dan na žiroračunu najmanje 100 milijuna kuna s kojima može servisirati sve obveze bez ikakvih problema.

Kojić je rekao da je Holding druga priča i dijeli sudbinu cijeloga hrvatskoga gospodarstva, pa i šire, ali to nisu neriješivi problemi. Dodao je da se s dobrom upravom može iz njih izaći te kako je jedan od modela zaduživanje, a u Holdingu, kad je riječ o uštedi, nisu učinili onoliko koliko su trebali u protekle dvije godine. Naveo je da ga je najviše u procesu pripremanja proračuna ganulo što su sindikati grada prihvatili da se božićnica smanji za 50 posto.

Bandić je također rekao da će se raspisati referendum samo za lokaciju stadiona te da ni u jednom trenutku nije bilo dvojba oko cijene, jer se određuje na međunarodnome javnom nadmetanju. Dodao je da je prijedlog o raspisivanju referenduma poslao gradskim zastupnicima i da će se nakon njihove odluke vidjeti što dalje.


Gradske vijesti - 2009.