clanak False

Otvoren Zagrebački plesni centar

Danas sam sretan jednako kao kad smo prije dvije godine otvarali Histrionski dom - rekao je zagrebački gradonačelnik u prigodi otvaranja Zagrebačkog plesnog centra u Ilici 10, na mjestu bivšeg kina Lika.

26.10.2009.

(Hina) - U nazočnosti velikog broja posjetitelja, baletnih umjetnika, koreografa, kulturnih i javnih djelatnika gradonačelnik Milan Bandić večeras je otvorio Zagrebački plesni centar u Ilici 10, u prostorima bivšeg kina Lika.

Grad Zagreb koji je vlasnik ovog prostora, u obnovu i u opremu uložio je 36 milijuna kuna.

Gradnja Zagrebačkog plesnog centra, koji se prostire na gotovo 1.500 četvornih metara, počela je 2005., a završena je u rujnu ove godine. Centar je projektirao poznati Projektni ured 3LHD.

Umjetnička voditeljica Zagrebačkog plesnog centra Mirna Žagar istaknula je kako Centar, kao koreografsko sjedište, otvara nove mogućnosti za plesnu struku koja je dobila prostor za edukaciju i vježbanje.

Zagreb se ponosi dugom tradicijom plesa te godinama slovi kao kolijevka suvremenog plesa u srednjoeuropskom prostoru. Zagreb danas ima izuzetno šaroliku plesnu scenu koja se sastoji od baleta, folklora, suvremenog plesa, klubova društvenih plesova do festivala i predstava, podsjetila je Žagar.

Napomenula je kako će Hrvatski institut za pokret i ples osmišljavati programe Zagrebačkog plesnog centra, a poglavito kroz Tjedan suvremenog plesa koji, kako je kazala, "27 godina predstavlja ono najbolje što se producira u svijetu suvremenog plesa - i aktualne trendove i one koji su obilježili povijest suvremenog plesa".

Zagrebački plesni centar prvi je objekt u samostalnoj Hrvatskoj izgrađen za potrebe plesne struke, naglasila je Mirna Žagar. Dodala je kako se na takav prostor čekalo više od pola stoljeća, i tijekom tog vremena u Zagrebu je nastalo 40-ak plesnih skupina te projekti samostalnih umjetnika koji su sada dobili svoje mjesto u samom središtu grada.


Gradske vijesti - 2009.