clanak False

Okrugli stol - Udomiteljska skrb u Gradu Zagrebu

Na današnjeg okruglom stolu održanom u Tribini grada Zagreba, razgovaralo se o udomiteljskoj skrbi u Gradu Zagrebu i doprinosu Zaklade Zajednički put u razvoju udomiteljstva...
02.12.2009.

Udomiteljska skrb u Gradu Zagrebu – doprinos Zaklade Zajednički put u razvoju udomiteljstva bila je tema današnjeg okruglog stola, drugog po redu ove godine, na kojem su, između ostalih, sudjelovali: pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna, državna tajnica za socijalnu skrb u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi RH Dorica Nikolić, predsjednica Udruge za inicijative u socijalnoj politici Aleksandra Selak Živković, upraviteljica Zaklada Zajednički put Ines Vrban i predstavnik Tima za udomiteljstvo Centra za socijalnu skrb Zagreb Domagoj Kronstein.

Kako se čulo na Tribini Grada Zagreba, udomiteljstvo djece na našim je prostorima prisutno već desetljećima, a u 2007. donesen je i novi Zakon koji obuhvaća udomiteljstvo i djece i starijih osoba. Prema riječima državne tajnice Dorice Nikolić, primjena Zakona se prati kako bi se vidjele njegove prednosti ili eventualni nedostaci te da bi se, prema rezultatima, donijele neke izmjene radi boljeg funkcioniranja u praksi.

Istraživanja pokazuju da sjeverozapadna Hrvatska ima više udomiteljskih obitelji od ostatka zemlje te da je udomiteljstvo raširenije u ruralnim sredinama nego u većim gradovima, iznijela je na okruglom stolu pročelnica Višnja Fortuna, naglasivši pritom da zagrebačka gradska uprava nastoji potaknuti udomljavanje, kako djece, tako i starijih osoba, te je na tragu toga osnovano i Savjetovalište za udomitelje, gdje mogu potražiti stručnu podršku i pomoć koja je vrlo bitna.

Za razvijanje udomiteljstva, alternativnog oblika zbrinjavanja starijih građana, Grad Zagreb je osnovao i Zakladu Zajednički put, koja će pružati pomoć i potporu osobama starije životne dobi te razvijati uslužne servise za pomoć u kući.


Gradske vijesti - 2009.