clanak False

Potpisana Povelja o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom

Danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević potpisala je, u gradskoj upravi, Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom u prisustvu visokih predstavnika UNDP-a u Hrvatskoj i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
10.12.2009.


U prisustvu zamjenika predsjednika UNDP-a u Hrvatskoj Alessandra Fracassettija i državnog tajnika u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepana Adanića, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević danas je, u gradskoj upravi, potpisala Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom na Međunarodni dan ljudskih prava, kada je u Zagrebu Povelju potpisalo i 18 gradonačelnika hrvatskih gradova.

Namjera organizatora ove akcije, Udruge gradova, UNDP-a i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti je da svi hrvatski gradovi potpišu Povelju do 30. travnja 2010., kada se obilježava treća obljetnica hrvatskog potpisivanja Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, naglasio je Alessandro Fracassetti, dodavši da je Zagreb 27 grad koji potpisuje Povelju, te da se nada da će i dalje provoditi akcije i programe za ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvenom životu.

Prema riječima zamjenice gradonačelnika, od 2003. Grad provodi mjere za poboljšavanje uvjeta života invalida prema strategijama u čijem su osmišljavanju sudjelovale i udruge i stručnjaci, a što je i dovelo do potpisivanja Povelje, koja je još jedna potvrda socijalne osjetljivosti i opredjeljenosti gradske uprave u vezi s ovom problematikom. 

Uz izraze zahvale UNDP-u i Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jelena Pavičić Vukičević naglasila je da je ovo veliko priznanje za Zagreb, ali i poticaj za daljnje napore u micanju građevinskih barijera izgradnjom kosina, spuštanjem rubnika, te osiguravanjem zvučnih signala za slijepe osobe ili vizualnih za gluhe i taktilnih za gluhoslijepe osobe kako bi se mogle samostalno kretati bez prepreka koje ne mogu sami savladati. Prilagođavanje javnog gradskog prijevoza, podupiranje rada udruga i institucija, te aktivnosti koje olakšavaju i obogaćuju njihov život, prilagođavanje parkova i dječjih igrališta, također su prioriteti u radu gradske uprave za daljnji napredak na ovom području. 
 


Gradske vijesti - 2009.