clanak False

Besplatni udžbenici za 2000 zagrebačkih školaraca

Obiteljima u evidenciji korisnika prava Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te članovima obitelji korisnika prava na opskrbninu hrvatskih branitelja grad Zagreb naknadno će dati novac za nabavu udžbenika za osnovnu školu njihovoj djeci, izvijestio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na jutrošnjoj konferenciji za novinare
27.08.2009.

(Hina) - Obiteljima u evidenciji korisnika prava Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te članovima obitelji korisnika prava na opskrbninu hrvatskih branitelja grad Zagreb naknadno će dati novac za nabavu udžbenika za osnovnu školu njihovoj djeci, izvijestili su danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Milan Bandić i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Višnja Fortuna.

U evidenciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje je oko 2000 djece osnovnoškolske dobi iz 800 obitelji. Grad će za njih preraspodjelom novca u stavkama Ureda za financije za nabavu udžbenika osigurati oko tri milijuna kuna, rekao je Bandić.

Pravo na besplatne udžbenike imat će osnovnoškolska djeca obitelji korisnika pomoći za troškove stanovanja, korisnici obiteljske mirovine u sklopu novčane pomoći umirovljenicima, korisnici pučke kuhinje, korisnici pomoći u naravi obitelji s troje i više maloljetne djece te iz Ureda za branitelje članovi obitelji korisnika prava na opskrbninu.

Novac za kupnju udžbenika obitelji tih kategorija ostvarit će retrogradno, a odluku bi trebala prihvatiti Gradska skupština na sjednici 24. rujna.

Na prijedlog gradonačelnika, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom pripremio je izmjene Odluke o socijalnoj skrbi kojom se utvrđuje pravo na pomoć za nabavu udžbenika radi pomoći obiteljima koje su u evidenciji tog ureda i Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, a nisu obuhvaćeni vladinom odlukom.

Očekuje se da će Skupština prihvatiti taj prijedlog, a potom će se roditelji obratiti Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, gdje će se utvrditi je li obitelj u evidenciji korisnika prava te će se, uz predočenje potvrde o redovitom školovanju djece i drugih dokaza, obitelji odobriti novac za nabavu udžbenika.

Bandić je rekao da ih je vladina odluka zatekla u vrijeme godišnjih odmora te nisu imali osiguran novac.

Na upit novinara hoće li, kao i splitski gradonačelnik Željko Kerum, organizirati humanitarnu večeru za nabavu udžbenika Bandić je odgovorio kako udžbenike neće kupovati humanitarnim večerama.

Grad je omogućio učenicima na Zagrebačkom velesajmu besplatnu razmjenu udžbenika za osnovnu i srednju školu, rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević, pa su pozvani da od danas do 11. rujna od 12 do 20 sati u Paviljonu 2 ZV-a dođu razmijeniti udžbenike.

 

Pročitajte poziv gradonačelnika Grada Zagreba sugrađanima na razmjenu knjiga

Detaljnije o besplatnim udžbenicima


Gradske vijesti - 2009.