clanak False

Bista dr. Andrije Štampara

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, u društvu s gradonačelnikom Milanom Bandićem i kćerkom dr. Štampara, otkrio je, na Svjetski dan zdravlja, bistu dr. Andrije Štampara u Zavodu za javno zdravstvo.

07.04.2009.


U društvu s gradonačelnikom Milanom Bandićem i kćerkom dr. Štampara Zorkom Lukovnjak, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić otkrio je, u predvorju zgrade Zavoda za javno zdravstvo, bistu dr. Andrije Štampara, liječnika, stručnjaka za socijalnu medicinu i higijenu i organizatora javnog zdravstva, po kojem Zavod i nosi ime.

Dr. Andrija Štampar imao je velik utjecaj na oblikovanje javne zdravstvene politike, a bio je i začetnik novog zdravstvenog sustava kojeg su koristile brojne europske zdravstvene administracije. Glavna vodilja bila mu je ideja da primarna zdravstvena zaštita bude dostupna svima.

Postignuća dr. Štampara u svjetskim razmjerima i dobrobit koju je pritom ostvario za razvoj Zagreba i Hrvatske od kapitalne su važnosti za našu današnjicu, napomenuo je gradonačelnik Bandić prilikom otkrivanja biste, naglasivši da dosadašnja postignuća u području zdravstva imaju svoje temelje u radu i vizionarskim, a opet praktičnim zamislima dr. Andrije Štampara.


Gradske vijesti - 2009.