clanak False

Do kraja godine i kraći niskopodni tramvaj

Već do kraja ove godine, mogli bismo se voziti i u dva nova tramvaja podserije TMK 2200-K koji bi trebali izići iz radionica konzorcija CROTRAM. Riječ je o kraćoj verziji dobro nam poznatih niskopodnih tramvaja...
18.03.2009.

Već do kraja ove godine, mogli bismo se voziti i u dva nova tramvaja podserije TMK 2200-K koji bi trebali izići iz radionica konzorcija CROTRAM. Riječ je o kraćoj verziji dobro nam poznatih niskopodnih tramvaja od kojih će 107. u promet biti pušten sutra.

Najava je to s današnje prezentacije u Gradskom poglavarstvu na kojem su gradske oce predstavnici Konzorcija Gredelj – Končar u društvu s gradonačelnikom Milanom Bandićem upoznali s novim proizvodom, kraćim tramvajem koji bi, ako je suditi po inicijativi gradonačelnika, trebali zamijeniti zadnja dva iz druge serije od ukupno 140 niskopodnih tramvaja. Riječ je o vozilu dugom 20,7 širokom 2,3 s 37 sjedaćih mjesta, a koje može prevesti ukupno 119 putnika.

Prema očekivanjima, novi bi tramvaj bio praktičan i najviše korišten za noćne vožnje, za linije s manjim brojem putnika, te za promet vikendom i praznicima. Osim će već u startu biti jeftiniji od duže varijante, postigla bi se i ušteda energije, potrošnog materijala, ali i jeftinije održavanje.

Inače, ova verzija vozila odgovor je na zahtjeve tržišta, a predstavnici Konzorcija naglašavaju da su spremni na sve varijante širine kolosjeka, različite prometne potrebe, infrastrukturu, ali i na želje u vezi s dizajnom tramvaja.


Gradske vijesti - 2009.