clanak False

Dubravkin put_šetnica i javna rasvjeta

19.04.2017.

UREĐENJE ŠETNICE NA DUBRAVKINOM PUTU

Postojeća šetnica proteže se na oko 1850 mt, široke okvirno 4m. Planiranim uređenjem šetnice predviđa se uređenje u postojećim gabaritima.

S obzirom da je cijela šetnica unutar šumovitog prostora, planira se izvesti staza od sipine, koja vizualno najbolje odgovara prostoru.

Uz duž šetnice prevladava šuma hrasta kitnjaka, graba, divlje trešnje, klena, bukve te lipe. Planiranim uređenje dosadit će se iste vrste stabala i grmlja koje prevladavaju uz šetnicu.

Ova šetnica uz funkciju pješačke spojnice Cmrok – Ilica, osim šetnje i odmaranja, nudi i mogućnost rekreacije. Na srednjem dijelu šetnice planira se postava sprava za vježbanje za odrasle, koje svojim dizajnom od drveta također vizualno odgovaraju ovom prostoru. Osim navedenog duž šetnice planira se postava drvenih klupa i košarica za otpadke.


JAVNA RASVJETA DUBRAVKINOG PUTA

Rješenje javne rasvjete Dubravkinog puta obuhvaća rasvjetu Dubravkinog puta u cijeloj dužini od raskrižja s Ulicom Tuškanac do Jurjevske ulice

Dubravkin put je prometna površina namijenjena isključivo pješačkom prometu. Služi za prolaz pješaka, ali i za prakticiranje rekreativnih aktivnosti kao što su brzo hodanje, trčanje, vožnja biciklom i sl. Za kvalitetno odvijanje navedenog i u noćnim satima potrebna je javna rasvjeta, te je ista i predviđena projektom. Javna rasvjeta će svim sudionicima u prometu osigurati dobro i kvalitetno zapažanje pojedinosti i zapreka na prometnim površinama, vizualno vođenje i dobru orijentaciju, te dobro raspoznavanje pješaka i njihovo kretanje u neposrednoj blizini.

Odvijanje različitih aktivnosti različitih brzina na Dubravkinom putu dodatno povećava zahtjev na kvalitetu javne rasvjete. Javna rasvjeta uz zahtjev funkcionalnosti mora zadovoljiti i sigurnosne, estetske, ekološke i ekonomske zahtjeve.

Za dobar izgled predmetnog prostora danju i noću, te uz optimalnu geometriju koja je dobivena nakon svjetlotehničkih proračuna, koji su zadovoljili postavljene kriterije, odabrani su cjevasti stupovi visine 5m postavljeni u jednostranom rasporedu uz pješačku stazu, te svjetiljke „Veliko zvono“. Navedeni stupovi i svjetiljke čine skladnu cjelinu primjerenu prostoru kao što je Dubravkin put. Visina na kojoj su svjetiljke postavljene, odvraća od eventualnog razbijanja i uništavanja. Odabrane svjetiljke su ekološki potpuno prihvatljive, odnosno ne isijavaju svjetlost u nebo. Izvori svjetlosti (žarulje) imaju visoki stupanj iskoristivosti, što uvelike pridonosi ekonomičnosti instalacije.

Ukupna trasa instalacije javne rasvjete dužine je 2710m na kojoj su predviđena 92 stupa s isto toliko svjetiljaka. Cijela instalacija napajat će se iz tri nadzemna ormarića javne rasvjete.