clanak False

Sanacija ljetne pozornice Tuškanac

19.04.2017.

Sanacija, restitucija i uređenje Ljetne pozornice Tuškanac temelji se na izvornom projektu arhitekta Kazimira Ostrogovića iz 1950-1957 godine. Zadržava se smještaj ljetne pozornice koju čine gledalište na padini u smjeru sjevera, bina s projekcijskim platnom, kućica za upravljanje s projektorom, pratečom adekvatnom opremom i za upravljanje rasvjetom. Uređuje se prirodna padina prema Dubravkinom putu sa dva kamena pristupna stepeništa s rukohvatima i kosom platformom za pristup hendikepiranih osoba.
Uređuje se zatečeni krajobraz i vegetacija te izvodi adekvatna rasvjeta cjelokupnog prostora, neposredne okoline i pristupa.
Površina zahvata 1.882 m2.

Nakon stručnog pregleda i provedenih geomehaničkih istražnih radova, predviđa se sanacija zatečenog stanja Ljetne pozornice prema niže opisanim riješenjima.
Pristupna stubišta izvedena su od sivog kamena na stabiliziranom terenu i u vrlo su lošem stanju. Predviđa se njihova sanacija izvedbom betonske podloge i kamenim popločanjem prema izvornom stanju.
Predviđa se postava kose platforme za invalide uz glavno stubište pristupa ljetnoj pozornici, kako bi se zadovoljili uvjeti pristupa osobama s invaliditetom.
Predviđa se hortikulturno uređenje padine od pozornice do parkirališta, sve prema projektu i troškovniku.
Na platou iznad gledališta predviđa se u zoni projekcijske kućice popločanje platoa opekom. Beton konstrukcije i krovište režijske kućice u lošem su stanju, te ih je potrebno sanirati prema originalnom projektu. Također se predviđa posmična vertikalna penjalica kao pristup kućici.
Gledalište ljetne pozornice u lošem je stanju. Bujanje vegetacije po kosini gledališta imalo je utjecaja na stanje amfiteatralnog gledališta, kao i na betonske nosače klupa. Beton je s vremenom erodirao, a metalna podkonstrukcija naslona je korodirala i u neupotrebljivom je stanju. Kosinu gledališta potrebno je očistiti od humusa sa korijenjem divlje vegetacije, te sanirati nagib gledališta i prolaza između redova, sve kao što je predviđeno troškovnikom.
Potrebno je sanirati sistem drenaže i odvodnje oborinskih voda sa prostora gledališta, orkestre i bine, te provjeriti funkcionalnost istog.
Prostor orkestre i pozornice potrebno je očistiti od niske vegetacije i korijenja, te sanacijom vratiti u prvobitno stanje. Troškovnikom se predviđa sanacija i restitucija dijelova betonske ploče pozornice, kao i njezinih potpornih zidova, te oblaganje u kamen.
Također se predviđa i sanacija potkonstrukcije projekcijskog platna i nadstrešnice, te postava novog platna izvedenog od cementnih ploča s odgovarajućom završnom obradom.
Bočne padine pristupa pozornici, gledališta i pozornice, van k.č.br. 812, K.o. Centar, očistiti će Hrvatske šume od nekvalitetnog raslinja i raslinja koje predstavlja opasnost za prostor ljetne pozornice.
U sklopu uređenja Dubravkinog puta predviđa se postava javne rasvjete na pristupni prostor ljetne pozornice (danas parkiralište).
Predviđa se postava kemijskih WC kabina po potrebi, odnosno po terminima organiziranih događanja.
Za potpuno funkcioniranje kina i druga događanja potrebna je posebna dodatna oprema.